MUTLU ÇOCUK MUTLU AİLE

19

Birikim Okullarının sponsorluğunu üstlendiği, Kepez Belediyesi ve Özel Eğitim Kurumları iş birliği ile hazırlanan programda Eğitimci-Yazar Alişan Kapaklıkaya, “Mutlu Aile Mutlu Çocuk” konferansı verdi.  Kapaklıkaya’nın, kanserden kaybettiği kızını hatırlayarak “Kızım buralarda bana el sallıyor.” demesi herkesi duygulandırdı.

“HER AY SEMİNER DÜZENLEYECEĞİZ”

“Mutlu Çocuk Mutlu Aile” konulu konferansta açılış konuşmasını, ÖZDER (Özel Eğitim Kurumlar Derneği) Antalya Şube Başkanı Ramazan Metin yaptı. Sayın Metin; “Eğitimin her kademesinde bulunacağız. Eğitimi biz sadece öğrenciye değil; öğretmene, veliye, hayatın her kademesindeki insana dokunmak sureti ile gerçekleştireceğiz. Planlarımız içerisinde her ay bir eğitim semineri,  her hafta farklı bir etkinlik var.” dedi.

“YOĞUN İLGİ”

Türkiye’nin ‘Siyah Pantolon’ hikayesiyle tanıdığı Eğitimci-Yazar Alişan Kapaklıkaya, Kepez Mimar Sinan Kongre ve Sergi Merkezi’nde düzenlenen konferansta vatandaşlarla bir araya geldi. Kepez Belediyesi ve Özel Eğitim Derneği ile birlikte düzenlenen, sponsorluğunu Antalya Birikim Okullarının üstlendiği etkinlik için Antalya’ya gelen Alişan Kapaklıkaya, “Mutlu Aile Mutlu Çocuk” konulu konferans verdi. Konferansta kendi aile hayatından örnek kesitler anlattı. Yoğun ilgi gösterilen programda salon tamamen dolarken salona giremeyen izleyiciler yan taraftaki yerlere oturarak izlemeye devam etti.

 

“MÜKEMMEL YANINI AÇACAK O ANAHTARI BULABİLMEKTİR”

Yazar Alişan Kapaklıkaya, her çocuğun mükemmel bir yanı olduğunu vurguladığı konuşmasında “Mutlaka bu mükemmel yanı bulup açacak bir anahtar vardır. Önemli olan o anahtarı bulabilmekti.” dedi. Kapaklıkaya, iyi bir çocuk yetiştirmenin yolunun iyi bir anne – baba olmaktan geçtiğini ifade ederek  “Çocuk, huzurlu ve uyumlu bir ailede mutlu olabilir. Siz evde kitap okumaz, televizyonlarda dizi seyreder, telefonla oynayıp çocuğa da ‘Hadi, senin ödevin yok mu? Ders çalış, bak  komşunun çocuğu yüksek not alıyormuş, sen niye alamıyorsun?’ dersen çocuğu okumaktan ders çalışmaktan soğutursunuz. Çocuklar emirle, korkuyla ders çalışmazlar; çalışır görünüp sizi yanıltırlar. Onlara sevgi ve saygı gösterin ve onlara karşı güleryüzlü olun. Çocuklarımızı görsel, dokunsal, işitsel olarak motive ederek onların ders çalışmalarını sağlayın.  Onlara doğruluk, dürüstlük, paylaşım kavramları kazandırın.” dedi.

“İNSAN BEYNİ İKİ TARAFLI ÇALIŞIR”

 

Kapaklıkaya, bazı insanların görsel bazı inşaların işitsel bazı insanların da dokunsal olduğunu söyleyerek “Bazı insanlar beynin sağını kullanır, bazı insanlar solunu bazıları iki tarafını birden kullanır. Anne-babalar beynin solunu kullanır, çocuklar sağını kullanır. Ana babalar çocuklara ‘yavrum akıllı ol, ödevini yap, çalış’ der. Bunu duyan çocuklar ‘Teşekkür ederim, hemen çalışıyorum.’ demezler. Beynimizin solunda: akıl, mantık, kural, detay, disiplin, konuşma, matematik, tertip, düzen vardır. Beynimizin sağında: hayal, müzik, üreticilik, sanat, spor, sıra dışılık gibi kavramlar vardır.” dedi.

“ÇOCUKLARINIZA BAĞIRMAYIN İLETİŞİM KURUN”

Aile ve çocuk ilişkileri üzerine deneyimlerini paylaşan Kapaklıkaya, çocukların ciddiye alınması gerektiğine vurgu yaptı. Aile içi mutluluğu konu alan konferans, daha çok sohbet havasında geçerken vatandaşlardan da büyük ilgi gördü.

Yazar Alişan Kapaklıkaya, konferansında “Çocuklarınıza bağırmayın. Onlarla iletişim kurmaya onları anlamaya çalışın. Çocuğunuzun ne istediğini bilin; onu dinleyin. En önemlisi kıymetini bilin. Benim kızımın ne diplomaları vardı, hiçbirinin bir anlamı kalmadı. Tabi ki çocuklarınızın geleceği için endişeleniyorsunuz, en iyisi olmasını istiyorsunuz. Peki istediğiniz şeyin gerçekten onun için en iyisi olduğundan emin misiniz? Bırakın çocuklarınız kendi hayatlarını yaşasın, ne istiyorlarsa onu yapsınlar. Çocuk sizden ne görüyorsa onu yapar.” ifadelerini kullandı.

“KENDİNLE KAVGALIYSAN ETRAFINDAKİ KİMSEYLE BARIŞAMAZSIN”

İnsanın en büyük kavgasının kendisiyle olduğunu söyleyen Kapaklıkaya, “Ben eşimle kavgalıydım ya… Ben sanıyordum eşimle kavgalıyım. Ben aslında kendimle kavgalıymışım. Bir insan kendisiyle kavgalıysa, etrafında barışacak kimse olmuyor. Bir insan kendisiyle barıştı mı etrafında kavga edecek kimse kalmıyor.” diye konuştu.

 

Secen Grup yönetim Kurulu Başkanı Sedat Cengiz, Alişan Kapaklıkaya’ya kendilerini kırmayıp katılım sağladığı için teşekkür ederek hediye takdim etti.

Yazar, Alişan Kapaklıkaya, konferansı organize eden yetkililere teşekkür etti.  Katlımdan çok memnun kalan, yer bulamayınca yerlerde oturarak kendini dinleyen, ara vermesine rağmen salondan ayrılmayan dinleyicilerine “Böyle izdiham çok az yerde görülüyor. Bana gösterilen bu ilgi için çok teşekkür ederim.” dedi.

 Konferans sonunda satışı yapılan kitaplarını imzaladı, katılımcılarla tek tek sohbet ederken hatıra fotoğrafı çektirdi.