Antalya’da basınla bir sohbet toplantısı düzenleyen İYİ Parti Antalya Milletvekili Hasan Subaşı, yerel yönetimler, Tarım ve turizm konularında görüşlerini dile getirdi, basının sorunlarını cevaplandırdı.
İYİ Parti Antalya Milletvekili Hasan Subaşı, Büyükşehir Yasasını yetersiz kaldığını belirterek, ‘’İlçe belediyeleri eski yetkilerine kavuşturulmalı, belde belediyeleri yeniden açılmalı ve köyler yeniden kurulmalı’’ dedi.
Antalya’da İYİ Parti İl Başkanı Yavuz Temizer’in de katıldığı kahvaltıda yerel gazetecilerle bir araya gelen Milletvekili Hasan Subaşı, güncelliğini yitiren Büyükşehir Belediye Yasası ile ilgili yapılması gereken değişikleri anlattı. Subaşı; ‘’Antalya’da 640 kilometrelik sahil şeridine sahip Büyükşehir Belediyesinin hizmet zorluğu ortadadır. Manavgat, Alanya gibi büyük ilçelerin il olması lazım. Büyükşehir Statüsü ile kapatılan Belde Belediyeleri, büyükşehirlerin sürgün yeri haline geldi. Adı ne olursa olsun belde belediyeleri açılmalı ve aktif hale getirilmeli. İlçe Belediyeleri eski statülerine kavuşturularak, büyükşehirlerin yükü hafifletilmeli, Yasa ile statüleri mahalleye dönüştürülen Köyler eskiye dönmeli’’ dedi.
STK’lar ve Kent Konseyi
Kent yönetiminde yerel yönetimlerin en önemli yardımcısın ın Kent Konseylerinin olduğunu dile getiren Hasan Subaşı, ‘’Belediyeler sivil toplum örgütleri ve onların çatı örgütü Kent Konseyi ile işbirliği kurmalı katkı almalı, birikimden yararlanmalıdır’’ diye konuştu. Subaşı, Kentsel Dönüşüm konusunda da yaşanan sorunları dile getirerek şunları söyledi:
‘’Kentsel dönüşüm gerçekten iyi bir Yasa. Ancak uygulamasında sıkıntılar var. Kepezaltı ve Santral Mahallelerinde uygulanan Kentsel Dönüşüm uygulaması Türkiye’de en büyük uygulama. Bu alan dönemimizde bin dönümün üzerine arazide üç binin üzerindeki hak sahiplerinin konutlarını kamulaştırılarak dönemimizde iki yıllık bir emekle elde edilmişti. Ancak gelişen zamanda burası Kentsel dönüşüm adı altında rant projesine dönüştü. Orada yaşayanlar müteahhit firma sözleşmedeki sürede işi tamamlayamadığı için 36 aylık kira ödeme süresi bitti, artık kira alamıyor’’ vatandaşların mağduriyeti büyüktür. Muhtarlar ziyaretime gelerek konunun çözümü için çaresiz kaldıklarını ve dile getirmemi istediler.
Subaşı Kentsel Dönüşüm konusunda ayrıca, bu uygulamanın aslında Kışla gibi Antalya’nın eski mahallelerinde de acilen uygulanmasından yana olduklarını da dile getirip Balbey gibi tarihi binaların bulunduğu ve zamanımızda koruma alanı ilan edilen mahallelerin çalışmalarında çok geç kalındığını ve yine kent konseyinin çalışmalarından da yararlanmak gerektiğini söyledi.
Tarım sorunları çözülmeli
Antalya Milletvekili Hasan Subaşı, Türkiye Tarımının başkenti Antalya’da sektörün büyük sorunlar yaşadığını da dile getirerek şöyle konuştu:
‘’Tarım sektörünün en önemli sorunu girdi maliyetlerinin sürekli artmasıdır. Maliyetini bile kurtaramayan çiftçi ekip biçtiği tarlasını bırakarak göç etmekte ve arazilerini terk eden köylüler kendine karnını doyuracak iş aramaktadır. Üretim bu nedenle azalmakta ve ülke tarım ürünü ithal eden bir konuma gelmektedir’’ Antalya’da nüfusun %30 tarımla meşgul olup TEPAV’a göre 2018 yılında 5000 üreticinin girdi fiatlarının yüksekliği yüzünden tarımı bıraktığı bildirilmiştir.
Üretici Pazarları kurulmalı
İki yıldır gündemde tutulan Hal Yasası değişikliğinin hem üreticiyi hem hal komisyoncularını sıkıntıya soktuğunu söyleyen Hasan Subaşı, sorunun çözümü için hallerin yanı sıra yeni pazar yerlerine ihtiyaç bulunmaktadır. Yerel yönetimlerin acilen Üretici Pazarları kurması büyük yarar sağlayabilir ve merkezi yönetiminde girdi fiatlarını düşürüp ihracata teşvik uygulaması gerekmektedir.
Turizmce ‘’Her şey Dahil’’ sistemi revize edilmeli
Turizm sektöründe bu yıl gerçekleşen rekorlar nedeniyle sektör temsilcilerini kutlayan Hasan Subaşı, Antalya’nın sadece güneş-deniz ve kumdan oluşmadığını hatırlatarak Her şey Dahil Sisteminin Antalya’yı ucuz bir destinasyon haline getirdiğini söyledi. 2019 yılının 9.5 ayında 14 milyonu aşkın rekor seviyede turist gelmiş ancak gelir eski rakamların üzerine çıkamamıştır. Eskiden Antalya’da tatil yapan ve bin dolar harcama yapan turistin şimdilerde 600 dolar harcadığına dikkat çeken Subaşı, bu rakamın artırılması için Her şey Dahil sisteminin revize edilmesi gerektiğini, bu konuda uzmanların ortak akılla bir karar vermesi gerektiğini dile getirdi.
Subaşı, turizm sektörü için en önemli enstrümanlardan biri olan doğayı yok eden maden ve taş ocakları konusunda da ruhsat ve izin verilmesi konusunda merkezi yönetim yetkilerinin yerel yönetimlere verilmesi gerektiğini de savunarak; ‘’Antalya’da 1500 civarında maden ocağı ruhsatı verilmiş. Bu kente yakışmıyor. Bunda tarihi eser ve doğal sit alanının bulunduğu bir kentte merkezi yönetimin Ruhsat vermemeli. Bu iş yerel yönetimin işi olmalı’’ dedi.