Antalya’da Birikim Okulları’nda ‘Bilim Sanat Şenliği’ düzenlendi. Yüzde 100 yerli insansı robot Mini Ada ve robot Köpek Arat’ın da katıldığı etkinlik renkli görüntülere sahne oldu.
Antalya Birikim Okulları tarafından bilim kültürünün ve iletişiminin toplumun daha geniş kesimlerine yaygınlaştırılması ve bilim-teknoloji arasındaki etkileşimin etkinlikler yoluyla kavratılmasını amacıyla Bilim Sanat Şenliği düzenlendi. Okul bahçesinde gerçekleştirilen şenliğin açılışında konuşan Birikim Okulları Kurucusu Ramazan Metin, “Bugüne kadar eğitim denildiğinde akla okul, dershane ve yurt yapmak geliyordu. Ancak artık fiziki yapı konusunda bir sıkıntı kalmadı. Bilgi her an yenileniyor, teknoloji baş döndürücü hızla ilerliyor. Günümüz dünyasında gelişmeleri takip edebilmek, ülkemizin kalkınmasına omuz verebilmek, dünyaya daha geniş bir açıdan bakabilmek ve bireysel anlamda her açıdan mutlu olabilecek çocuklar yetiştirmek gayesiyle çalışmalarımıza ilk günkü heyecanla devam ediyoruz. Bundan sonraki çabamız çocuklarımıza ve gençlerimize hak ettikleri hayatı yaşayabilecekleri daha nitelikli bir eğitim vermek olmalı. Katma değeri yüksek ürünler üretmeliyiz. Bu da bilim ve teknoloji gerektiren bir husustur” dedi. Metin, konuşmasının ardından katılımcılarla birlikte şenliğin açılışını yaptı.
ADA VE ARAT İLGİ ODAĞI OLDU
Öğrencilerin sergilediği projeler, katılımcılardan büyük ilgi gördü. Öğrencilerin yıl içerisinde yapmış oldukları proje çalışmaları ve Görsel Sanatlar derslerinde oluşturdukları eserler fuaye alanında sergilendi. Robotik Kodlama derslerinde oluşturulan robotların, Fen Bilimleri derslerinde edinilen kazanımlar sonucunda ortaya çıkan deneylerin, öğrenciler tarafından üretilen farklı türde akıl oyunlarının ve bilim sanat alanında oluşturulan 41 projenin misafirlerle buluşturulduğu etkinlik büyük bir coşkuya sahne oldu. Etkinliğe misafir olarak katılan yüzde 100 yerli insansı robot Mini Ada ve robot köpek Arat ise özellikle çocukların ilgi odağı oldu. Kurucu Ramazan Metin’le sohbet eden Mini Ada, okulu ve kampüsü çok beğendiğini ifade etti. İnsansı robot Ada, gelecekte kendisini ve diğer robot arkadaşlarını üretecek yeni mühendislerin bu okuldan mezun olacağına inandığını belirterek, “Burada sizlerle birlikte olmaktan çok mutluyum, Konya’daki Akın Robotics fabrikasındaki diğer robot arkadaşlarımdan sizlere selam getirdim” dedi. Stant ve sergilerin gezilmesi, katılımcıların okul bahçesinde gerçekleşen etkinliklere katılmasının ardından konferans salonunda Bilişim ve Teknoloji alanında uzman isimlerden oluşan konuşmacılar öğrenci-veli ve davetliler ile bir araya geldi.
DONANIMLI GENÇ NESİLLER
İlk olarak Desing Thinking Türkiye kurucusu Emrah Kozan, ‘Tasarım Odaklı Düşünce’ başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Tasarımcı düşünce metodolojisinin temellerinden bahsederek, insan odaklı ürün ve hizmet geliştirmenin çağın en değerli ve en modern tekniği olduğunu belirten Kozan, “Yaratıcı düşünce ve üretkenlik süreçleri erken dönem çocukluk ile başlıyor. İnsanın problemler karşısında daha sağlam ve üretken olabilmesi için bu sisteme sahip olması gerek” dedi. Birikim Okulları Muratpaşa kampüsünde yeni dönemde bilişim ve teknoloji eğitimleri koordinatörü olarak görev alacağını da vurgulayan Kozan, “Bu çatı altında üreten, sorgulayan ve çağın gereksinimlerine göre dijital yetkinliklerle donatılmış genç nesiller yetiştireceğiz” ifadelerini kullandı.
‘ÇOCUKLAR BİLİNÇLENDİRİLMELİ’
Etkinliğin ikinci konuşmacısı olan Siber Güvenlik ve Bilişim Hukuku Uzmanı Av. Yaren Erdem ise ‘Siber Güvenlik ve Bilişim Hukuku’ sunumunda, teknolojinin geliştikçe ve yaygınlaştıkça daha da güvensiz ortamlar ürettiğine dikkat çekti. Bilişim Hukuku süreçlerinin özellikle sosyal medya üzerinde çok deforme edildiğini ve özellikle çocuklar için siber zorbalık konularının son dönemde çok önem arz ettiğini kaydeden Erdem, “Çocuklarımız ekran zorbalığı dediğimiz kavramı internet ortamında çok daha yoğun bir şekilde yaşıyor. Bu da karşımıza siber zorbalık olarak geliyor. Bu açıdan hem velilerimizin hem de çocuklarımızın yeterli bilince sahip olmaları gerektiğini düşünüyorum” dedi. Etkinlikte, Behçet Ülker ‘Metaverse ve Dijital Dönüşüm’ü anlatırken, “Bugün geldiğimiz noktada dijitalleşen bir evrene dönüşüyoruz. Dijital çalışma alanları, dijital okullar ve dijital devlet süreçleri ile tamamı ile sanal bir yaşam çemberi içerisindeyiz” ifadelerini kullandı. ‘E-Spor ve Dijital Oyunlar’ konusunu ele alan Cem Başer de, “E-spor artık bir profesyonel spor dalı ve tüm dijital oyunlar bu dalın birer branşı. Bu branşlarda çocuklar iyi eğitildiklerinde hem ekran bağımlılığından hem de zararlı içeriklerinden korunabilir” dedi. Sunumların ardından Birikim Okulları Kurucusu Ramazan Metin konuşmacılara plaket verdi. Haber Merkezi