Antalya Eskişehirliler Dernek Başkanı, Muhsin Mert

700

Muhsin Mert kimdir sizi tanıyabilir miyiz?

1961 yılında Eskişehir’in Günyüzü ilçesi Kayakent Kasabasında doğup büyüdüm; 1968 yılında Kayakent Atatük İlkokulunda ilk öğrenimime başlayıp 1973 yılında ilk okulu bitirip köy hayatında çiftçilik yapmaya başladım. 1981 yılında her Türk genci gibi vatani görevimi yapıp, 1983 yılı terhis oldum. O yıldan bu güne kadar esnafım, kendi işimle uğraşıyorum. 2000 yılından beri Antalya’da yaşıyorum. Evliyim, 3 çocuk, 4 torun sahibiyim.

 

İnsanlarla sohbet etmeye başladığınız an klişe bir soru olarak ”Nerelisin?” diye sorarlar. “İyi ki Eskişehirliyim” diye cevap verir. Nedir sizi farklı kılan şey? Eskişehirli olmak demek… Desem neler söylersiniz?

 

“Sevelim, sevilelim, bu dünya kimseye kalmaz.” diyen Yunus Emrelerin,

“Bizde kibir yoktur, dağ yürümezse abdal yürür.” diyen Nasrettin Hocaların,

Türk tarihini gelecek nesillere aktaran filmleri bilinen usta oyuncu Cüneyt Arkınların ve daha nice önemli şahsiyetlerin yurdudur Eskişehirimiz, Türkiyemizin heryeri kendine özgü ayrı güzel ama benim için Eskişehir’i farklı kılan yanları da; Eskişehir’de doğup büyümem. Hayatımın en güzel yıllarını orada yaşamış olmam ve Eskişehir’in kültürü, farklı iklimi,  havası farklı, kışı sert,  yazın gölgesi ve geceleri serin, kurak ve  nemsiz havasının olması, Dünyada %75 rezervi Eskişehir’de bulunan beyaz altınımız lüle taşımız, ünlü kalabak suyumuz, yöresel lezzetimiz çiğ böreğimiz, saymakla bitiremeyeceğimiz nice özellikle beraber insanlarının birbirine daha yakın komşuluğunun olmasını da sayabiliriz.

 

Antalya Eskişehirliler Derneği ne zaman ne amaçla kuruldu?

Derneğimiz 12.01 2016  tarihinde merhume Birgül Boz hanımefendi (Allah rahmet eylesin) öncülüğünde kurulmuş olup, Antalya ili ve ilçelerinde yaşayan bütün Eskişehirli ve Eskişehir’e gönül verenleri bir çatı altında toplamak, yardımlaşmak, iyi ve kötü gününlerimizde beraber olmaktır.

 

Derneğinizin kaç üyesi var aktif çalışıyorlar mı?

300 üyemiz var, iş yoğunluğundan ötürü her faaliyetimize katılamayan üyelerimiz de var ama genel olarak üyelerimizin %90’ı aktif olarak bizimle birlikteler.

 

Sizi başkan adaylığına en çok ne teşvik etti?

O günkü mevcut dernek başkanımız Recep Bastırmacı bey’in kamu görevlisi olup derneğe fazla zaman ayıramaması, dernek faaliyetlerimizin düşük olması ve özellikle de değerli üyelerimizin şahsıma olan güven ve ısrarları ile 22 Mayıs 2019 tarihinde yapılan olağanüstü genel kurulla başkanlığa seçilmiş bulunmaktayım.

Antalya’da kaç Eskişehirli yaşıyor?

Net olmamakla beraber, yaklaşık 30.000 hemşehrimizin Antalya’da yaşadığını tahmin ediyoruz.

 

Eskişehir, Türkiye için çok önemli. Eskişehir’de bölünme yok; herkes dost, yan yana gezebiliyor, sohbet edebiliyor. Eskişehir’in tanıtımı ve gelişimi için ne tür faaliyetlerde bulunuyorsunuz? Dernekle ilgili projeleriniz var mı?

Elbette uyguladığımız, uygulamakta olduğumuz ve planladığımız projelerimiz var, 12-14 yaş gurubu çocuklarımızı sanal ortamdan uzaklaştırmak için “sporumu sanalda değil sahada yapıyorum” adlı  projemiz İç İşleri Bakanlığı’ndan onay bekliyor. Onaylanırsa, inşallah yolda yeni projelerimiz de var.

Öncelikli hedefleriniz nelerdir?

Önce Antalya ili ilçelerindeki bütün Eskişehirli ve Eskişehir dostlarını buluşturmak, güzel bir oluşum kurmak, tanımak, tanıştırmak ve Eskişehir kültürümüzü Antalya’da da yaşamak ve yaşadığımız şehre de aşılamak. Dostça, kardeşçe yaşadık ve bundan sonra kültürümüzü de beraber yaşamak, yaşatmak istiyoruz.

Eskişehir dışında yaşayan Eskişehirlilerin yaşadığı zorluklar neler?

Kültür ve yaşam tarzı farkı illaki insanlar için öncelikli zorlanılan konular olur ama bu konuda Antalya’da sıkıntı yaşamadan kısa sürede gayet uyumlu ve herkesle dostça yaşıyoruz. Antalya’da yaşayan bütün  halkımıza teşekkür ediyorum.

Eskişehir’in nesi meşhur?

Viyana’yı aratmayan Porsuk çayı, çiğ börği, lüle taşı, met helvası, termal hamamları, kalabak suyu, içli köftesi, haşhaşlı ekmeği, Odunpazarı Osmanlı döneminden kalma tarihi evleri.

Eskişehir dışında yaşayan ve Eskişehirleri temsil eden bir derneğin başkanı olarak Eskişehir de ki siyasi ve yerel yetkililere neler iletmek istersiniz?

Biz Antalya’da yaşayanlar olarak, Eskişehirimizi ve Eskişehir kültürünü burada layık şekilde temsil edebilmemiz için bazı etkinliklerimizde  bize Eskişehir’in kültürünü ve geçmişini iyi tanıyan rehberlerimizi, bize gönüllü olarak anlatacak alanında uzman kişiler istiyoruz. Bu konuda yardımcı olurlarsa mutlu oluruz

Eskişehirlere iletmek istediğiniz bir mesajınız var mı?

Eskişehirli hemşehrilerimizin bizimle birlikte gücümüze güç katarak, fikir ve önerileriyle çalışmalarımıza katkı sunmalarını, destekleriyle yükümüze omuz vermelerini bekliyoruz. Antalya’da yaşayanların derneğimize ziyaretlerini bekliyoruz