Kadınlar takmayı, erkekler hediye etmeyi seviyor

66

Takıda yeni

trend Pırlanta

 

Dünyada yaklaşık 250 milyar dolarlık bir hacme ulaşan pırlantalı mücevher pazarı, ülkemizde de aynı hızla büyüyor. Geleneksel altın takıların yerini günümüzde taşlı mücevherler aldı. Altın setler yerine pırlanta setler, altın bilezik, yüzük, kolye yerine pırlantalıları tercih ediliyor.

 

Geleneksel Türk yaşam tarzının olmazsa olmazlarından altının tahtı, gerek fiyatlardaki fahiş artışlar, gerek yaşam tarzı ve takı tercihlerindeki değişimler nedeniyle sarsılıyor. Son yıllarda altının yerini pırlantalı takılar alıyor. Küresel pırlantalı mücevher pazarının büyüklüğü yaklaşık 250 milyar dolara ulaşırken, bu büyüme ülkemizde de aynı paralelde gerçekleşiyor. Bu büyümedeki en önemli etken, yaşam tarzları ve takı tercihlerindeki değişim. Türk kadınının özellikle 2000’li yılların başından itibaren ‘tek taş’ yüzüklerle başlayan ‘taşlı’ takılara yönelmesiyle başlayan pırlanta akımı, günümüzde neredeyse herkesin birinci tercihi aşamasına gelmiş durumda.

 

ERKEKLER DE BEĞENİYOR

Tabi pırlantalı takıların trend olmasında erkeklerin de payı oldukça fazla. Erkekler de yakın geçmişte altın olarak kullandıkları kol düğmeleri, sade altın zincirler, kravat iğneleri, kartografik kolyeler, mühür yüzükleri gibi ürünlerde tıpkı kadınlarda olduğu gibi pırlantalı olanları tercih ediyor. Pırlantalı mücevher sektörünün hızla büyümesi, mücevher üretiminde kullanılan metallerin ve değerli taşların gerçekliği konusunda toplumda artan farkındalık, reklam kampanyaları ve kişiye özel tasarımlar da bu piyasanın her geçen gün biraz daha büyümesini tetikliyor. Sektördeki markalaşma yatırımlarının artması da bir diğer etken olarak göze çarpıyor.  Antalya’da faaliyet gösteren Tahal Kuyumculuk’un sahibi Fatih Tahal’a göre, pırlanta sektöründeki büyüme önümüzdeki yıllarda artarak devam edecek.

 

GERİ ALIM GARANTİSİ VE GÜVEN

Üçü Özdilek AVM’de olmak üzere, Markantalya, TerraCity AVM ve Soğuksu’da olmak üzere 6 mağazasıyla turizm kentinin önde gelen firmalarından biri olan Tahal Kuyumculuk’un bu değişime ilk ayak uyduranlardan biri olduğunu belirten Fatih Tahal, “Bu büyümedeki en önemli etken, toplumumuzda pırlantalı mücevhere olan güvenin artması. Kadınlarda pırlanta tutkusu her zaman vardır. Bu tutku son 10-15 yıldır özellikle markalı mücevherat üreticilerinin oluşması ile birlikte daha da arttı” dedi.

 

TAHAL’DAN 6 AYDA BİR BAKIM

Tahal Kuyumculuk olarak bazı büyük markaların Antalya bayiliğini de üstlendiklerini belirten Tahal, “Mesela Blue Diamond’un Antalya’daki tek bayisiyiz. Lizay Pırlanta’nın da yine bayiliğini yapıyoruz. Tüm ürünlerimiz sertifikalı olduğu gibi, müşterilerimizin bizden aldıkları pırlantalı ürünlere her 6 ayda bir ücretsiz bakım yapıyoruz. Pırlantalı takı alışkanlığı tek taş yüzüklerle başladı, şimdi 5 taş yüzükler, baget pırlantalar, pırlanta setler vs. revaçta. Artık altının yerini taşlı mücevherler aldı diyebiliriz. Eskiden altın çoğunlukla yatırım amaçlı, tasarruf amaçlı alınırdı. Pırlantalı takılar ise kullanım amaçlı alınıyor. Özel tasarımlarıyla, görselliğiyle cezbediyor. Kadınlar artık evde bir köşede ‘kötü günler için’ biriktirilen altın takıların yanısıra, gönlünce kullanabileceği şık tasarımlı pırlantaları da tercih ediyor” diye konuştu. Fatih Tahal, pırlanta alırken nelere dikkat edilmesi gerektiğini ise şöyle ifade etti: “Pırlanta alırken her şeyden önce nereden alındığı çok önemli.  Mutlaka tanınan, bilinen, güvenilen yerlerden alınmalı. Alınan pırlantanın mutlaka sertifikası olmalı.”