“PLANSIZ KAPANMA ÜRETİCİYİ MAĞDUR ETTİ”

35

Tam kapanma sürecinde mağduriyet yaşayan süt üreticilerini, üretim alanlarında ziyaret ederek sorunlarına kulak veren Cumhuriyet Halk Partisi Antalya İl Başkanı Nuri Cengiz, “Adeta el yordamıyla yürütülen kapanma süreci ve AKP’nin üretimi desteklemeyen sığ anlayışı, üretimi neredeyse durma noktasına getirdi” dedi

Cumhuriyet Halk Partisi Antalya İl Başkanı Nuri Cengiz, İl Yöneticileri ile birlikte Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği yetkilileri, Süt Üreticileri Kooperatifleri Birlik Başkanı Hüseyin Simav ve üretici Ünal Çoban’ı üretim alanlarında ziyaret ederek üreticilerin sorunlarını dinledi. Otellerin ve tesislerin kapalı olması ve 3 günlük bayram tatili nedeni ile fabrikaların da kapanması neticesinde ürettikleri sütün ellerinde kalması endişesiyle karşı karşıya kalan üreticiler, Başkan Nuri Cengiz ile sorunlarını paylaşarak çözüm yolları hakkında fikir alışverişlerinde bulundular. Süt üreticileri ile yaptığı görüşmelerin ardından değerlendirmelerde bulunan Başkan Cengiz, “Sektördeki fabrikaların önceleri 2 lira 80 kuruştan aldıkları sütü, 1 lira 70 kuruş, 1 lira 80 kuruş gibi komik rakamlarla alması maliyeti karşılamadığı gibi; üretilen bütün sütün tamamının satılma garantisi de yok. Fabrikaların ve süt işleme tesislerinin yetersiz olmasının yanı sıra, ödemelerin aksaması, vade süresinin uzun olması, tesislerin sütü maliyetinin altında talep etmesi; süt ile birlikte hayvancılığı da sıkıntılı bir sürece sokacaktır” ifadelerine yer verdi.

“Üretici Sahipsiz ve Yalnız”

Üreticinin gün geçtikçe yalnızlaştığına vurgu yapan Başkan Nuri Cengiz, “Halihazırda bir ithal damızlık sorunu mevcutken; komşu ülkelerle yaşanılan siyasi ve askeri krizler, süt ürünleri ihracatını olumsuz etkiliyor. Yemdeki fiyat artışı ve kur yükselişi, çiftçiyi dar boğaza sokmuş durumda. Yem maliyeti üretilen sütü karşılamıyor. 1 litre sütün satış fiyatı ile 1 buçuk kilo yem satın alınabilmesi gerekirken, yem ve süt fiyatı başa baş gidiyor. Girdi fiyatları yüksek olduğu için süt de giderek fiyat artışı yaşıyor. Antbirlik, Çukobirlik, Trakya Birlik gibi çiftçi örgütlerinin kapanması veya işlevsiz hale gelmesi üreticiyi sahipsiz ve yalnız bir hale getirmiştir. Süt tozu kotası çiftçilere önceden bildirilmediği için üretim planlaması yapılamıyor” diye konuştu.

“AKP’nin Desteklemediği Üretim Durma Noktasında”

İl Başkanı Nuri Cengiz, AKP iktidarının kapanma sürecini plansız ve programsız, el yordamıyla götürmeye çalışması sonucunda tüm üretim sektörlerinin mağdur olduğunu belirtti. Başkan Cengiz, “Tarımdan hayvancılığa, kırsalda üretim yapan herkes pandemi sürecinde zaten mağdur bırakılmıştı. Plansız ve programsız bir şekilde uygulanan tam kapanma süreci ise; üreticiyi işin içinden çıkamaz hale soktu. İktidarın bu düşüncesiz tavrı üreticiyi sahipsiz bırakmaktan da öteye geçmiş, resmen yok saymıştır. Her ülkede olduğu gibi Türkiye’de de üretim, gerek ekonomik gerekse uluslararası politika anlamında en önemli unsurdur. AKP’nin bir türlü üretimi desteklemeyen sığ anlayışı; ülkemizdeki zararına emek harcayan hemen hemen her üreticiyi üretimi bırakma noktasına getirdi!” şeklinde konuştu.