Bakan Ersoy büyükelçileri bilgilendirdi

34

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Antalya’da gerçekleştirilen ‘Yeniden Keşfet’ tanıtım etkinliği kapsamında Türkiye’deki 50 ülkenin büyükelçileri sektör temsilcileri ve yerel yönetim temsilcilerinin de katıldığı İki günlük programın ilk gününde alınan önlemler anlatıldı.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, Antalya Lara’da Barut Resort Otel’de yapılan toplantıda ‘Güvenli Turizm Sertifikasyonu Programı” hakkında bilgilendirmede bulundu.

Toplantıda ‘Güvenli Turizm Sertifikasyonu Programı hakkında İngilizce bir sunum gerçekleştiren Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, “Özellikle havalimanları uçakları ulaşım araçlarını konaklama tesislerini ve restoranları belgelendiriyoruz. Konaklama tesisleri için oldukça kapsamlı ve detaylı kurallarımız mevcut. Ancak temel kriterlerin sayısı 132” diye konuştu. 

Havaalanındaki uygulamalar

Söz konusu sistemin havaalanlarında da çalışma koşullarını anlatan Ersoy, “Türkiye’ye gelen bir turist öncelikle vücut ısısı ölçülerek karşılanıyor. Eğer vücut sıcaklığı 37,8’in üzerindeyse ya da başka bir semptomu varsa bu durumda havaalanında hemen ücretsiz bir test yapılıyor. Test sonucu negatif çıkarsa bir problem yok fakat pozitif olursa bu durumda biz konuğumuzu hastaneye gönderiyoruz. Hastanede doktorlar konuğumuzun hastanede kalıp kalmamasına karar veriyor. Eğer konuğumuz çok kritik bir konumda değilse, oteline gönderilebilecek. Pozitif vak’alar için otellerde izole daireleri ya da blokları olacak. Her otelde olması gerekiyor. Konuklarımız bu odalarda kalabilecekler. Eğer tedavi aşaması rezervasyon süresinden daha uzun sürerse tabii bu da mümkün; bu durumda otellerimiz ekstra günleri ücretsiz olarak sunacaklar. Bu transit yolcular için de geçerli” ifadelerini kullandı.
Sigorta sisitemi

Yurt dışından tatil için Türkiye’ye gelen bir turistin Covid-19 testi pozitif çıkarsa yapılacak işlemleri de aktaran Ersoy, “Gelen konuğumuzu geri gönderme olmayacak. Bütün turistik havaalanlarında test merkezlerimiz var. Bu test merkezlerimiz hazır ama faaliyete başlamadı. 2 ya da 3 gün içinde faaliyete geçecek. Öncelikle Antalya ve İstanbul’da çalışmaya başlayacaklar. Daha sonra Dalaman, Bodrum ve diğer uluslararası havalimanlarında da faaliyete geçecek. Tüm havalimanlarında mutlaka bir test merkezi var. Bir de sigorta sistemimiz var bu sistem de 1 Temmuz itibariyle başlayacak. Bu sistemi internet üzerinden satmaya başladık. Türkiye’ye gelecek konuğumuzun ülkesi, Türkiye’yle bir anlaşma yapmadıysa gelen konuğumuz internetten bu sigortaya sahip olabilecek. Maksimum sınırı 7 bin Euro” dedi.

Tıbbi tedavi rızaya bağlı

Diğer dünya ülkelerinin Türkiye’yle yapacakları sözleşme sürecinden de bahseden Ersoy, Sağlık Bakanlığıyla bu konuda görüştüğünü belirterek, “Tıbbi tedavi bireylerin rızası olmadan yapılmayacak. Bir turist iseniz ve Türkiye’ye geldiyseniz, öncelikle tedavi prosedürü açıklanacak. Eğer bu prosedürü kabul ederseniz size tedavi uygulanacak. Özellikle Türkiye’nin turistik şehirlerine baktığımızda vak’a sayılarının daha düşük olduğunu göreceksiniz. Antalya’ya baktığımızda toplamda 2,4 milyon yerleşik nüfus var ve vak’a sayısı 472. Aydın’da toplam yerleşik nüfus 1,1 milyon vak’a sayısı 238. Muğla’da 300’den az vaka var. Bu sebeplerle turizmi Türkiye’de yeniden başlatabiliriz” diye konuştu.

HANGİ ÜLKELER KATILDI 

Arnavutluk, Cezayir, Avusturya, Azerbaycan, Belçika, İngütere, Bulgaristan, Şili, Kostarika, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Gürcistan, Almanya, Yunanistan, Macaristan, Endonezya, İrlanda, İsraü, Japonya, Kazakistan, Kırgızistan, Kosova, Kuveyt, Letonya, Lübnan, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Meksika, Moldova, Moğolistan, Karadağ, Hollanda, Yeni Zelanda, Kuzey Makedonya, Paraguay, Filipinler, Polonya, Portekiz, Romanya, Rusya, Singapur, Slovakya, Slovenya, İsviçre, Tacikistan, Ukrayna ve Özbekistan