‘Bırakın cemaatin üflemelerini, tek çare akıl ve bilim’

31
 
 
 
 
 
Antalya’da koronavirüsten karantina altında tutulan hasta sayısının 100 civarında olduğunu söyleyen İyi Parti Antalya İl Başkanı Mehmet Başaran, sayının artmamasını temenni ettiklerini ve virüsün daha da yayılmaması için derhal sokağa çıkma yasağı konulması gerektiğini önü sürdü. Başkan Başaran, konuşmasına şöyle devam etti:

Sn. Antalyalı hemşehrilerim,

       Dünyamız büyük bir salgının, corona 19 virüsünün etkisi altındadır. Çin de başlayan virüs, kasırga gibi dünyamızı arkasında birçok acılar bırakarak dolaşmaktadır. Bu virüs 11 Mart 2020 tarihi itibariyle ülkemize de gelmiştir. Virüs dolayısı ile dünyadaki vaka sayısı bugün 1.020.000’i geçmiştir. 50.000’e yakın insan ölmüştür. Sağlık Bakanlığı tarafından 1 yıl önce hazırlanıp Cumhurbaşkanına sunulan Pandomik Ulusal Hazırlık Planı’na göre ülkemizde bu hastalıktan en az 60.000 kişi ölebilir. Bugün itibariyle ülkemizde bu mikroptan ölen insan sayısı 356’dır. Bilinen  vaka/hasta sayısı ülkemizde 18.000’den fazladır. Ölenlerin 6’sı maalesef sağlık çalışanlarımızdır. Sağlık Bakanımızın verdiği rakama göre 600’den fazla sağlık çalışanımızda enfekte olmuştur. Öncelikle ölenlerimize rahmet, ailelerine başsağlığı diliyorum. İnşallah bu virüsün bir an önce çaresi bulunur, bu aziz millet bu buhranı en az zayiyatla atlatır.

              Değerli hemşehrilerim,

            Görüldüğü gibi virüs dediğimiz bir zerrecikten ibarettir. Bu zerrecik dünyayı değiştirmektedir. İnsanlık, koskoca profesörler, en ünlü doktorlar, ülkeler, kendini dünyanın sahibi zanneden devletler, dünyaya düzen vermeye çalışan en büyük örgütler, en gelişmiş devlet ABD virüs karşısında aciz kalmışlardır. Binlerce km uzaktan, uzaydan, uydularla bizim burada ne konuştuğumuzu izleyen, dinleyen teknoloji, yapay zeka, bilim, virüs karşısında çaresiz kalmıştır. Üstelik bugün itibariyle Türkiye virüsün dünyaya en hızlı yayıldığı ülkedir. 19 günde 10.000 vaka sayısını geçtik. En kötü ülkelerde bile 10.000 vaka sayısına 30 ila 55 gün aralığında ulaşmıştır. Maalesef ülkemizde bu krize hazırlıksız yakalanmış,virüs karşısında çaresiz kalmıştır.

      

 Değerli Antalyalılar,        

       Biz bu krizi yeneriz. Akılla, bilimle, sevgi ile yeneriz. Bırakın siz o sefil cemaatlerin, cüppeli Ahmetlerin okuyup üflemelerini, akıl ve bilim bizim tek çaremizdir. Umutsuzluğa kapılma lüksümüz yoktur. Antalyamızda vaka/hasta sayımız 100 civarındadır. İnşallah daha fazla artmaz. Bizim önerimiz derhal sokağa çıkma yasağı konulmasıdır.

      Bakın değerli arkadaşlarım Rusya bile mayıs başına kadar sokağa çıkma yasağını uzatmıştır. Ekonomik bir açmaz yaşayan yöneticilerimiz gereken tedbirleri zamanında alamadıkları için 85 milyon vatandaşımız bu virüsten etkilenmiştir.

     Virüs salgınının ekonomideki, sanayimizdeki etkileri endişe verici değil yıkıcı boyutlardadır. Ülkemizde tüketim durdu, üretim ise yavaşladı. Kapılar kapandı. Artık THY uçmuyor. Dünyada en çok noktaya uçuş yaptığı için övünüyorduk. Artık uçamıyor. Geçen yıl bugünlerde sokaklarımızda, otellerimizde on binlerce turist vardı. Şimdi her yer bomboş.

      Değerli Antalyalılar,

   Ülkemizde şu anda uygulanan tek adam sistemi ucube bir sistemdir. Bu sistemle görüyorsunuz ülkemiz yönetilemez hale gelmiştir. Ekonomi çökmüştür. Maliyemiz iflas etmiştir. Devlet milletin yardımlarına muhtaç hale gelmiştir. Derhal, İYİLEŞTİRİLMİŞ, GÜÇLENDİRİLMİŞ PARLAMENTER DEMOKRATİK SİSTEME geçilmelidir.

   Bizim gibi yönetilen ülkeler;

1-    Problemleri doğru tespit edemezler.

2-    Doğru çözüm üretemezler.

3-    Kaynakları verimli kullanamazlar.

4-    Kesinlikle başarısız olurlar.

      Kriz bugün itibariyle inşaat, turizm otomotiv ve hava taşımacılığı sektörlerini etkilemiştir. Bilim insanları, araştırmacılar bu krizin sonunda enflasyon, işsizlik ve ekonomik kriz öngörmektedir. Yapılan araştırmalara göre kriz bittiğinde dünya ekonomileri %5 ile %9 arası küçülecektir. Ekonomistler Türkiye’nin dünyanın en kırılgan 5. Ekonomisi olduğunu söylüyorlar. Bu nedenle Türkiye’nin hızla resesyona sürükleneceğini öngörüyorlar.

         Değerli vatandaşlarım,

         Bu ucube sistem, tek adam sistemi, Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi; işsizlik fonunda bulunan 124 milyar TL ve merkez bankasında yıllardır zor günler için ayrılan ihtiyaç akçesi 46.5 milyar TL’yi seçimlerde hovardaca harcamasaydı bugün yaşadığımız bu krizi rahatça aşabilirdik. Devlet milletten yardım dilemek zorunda kalmazdı.

       Değerli Antalyalılar,

        İşte bu içinde bulunduğumuz kötü idareden kaynaklanan krizin etkilerini azaltmak için bazı önerilerimiz olacak. Bu önerilerimiz şunlardır;

1-    Öncelikle Antalyamız’da da ülkemizde de özellikle 30 Büyükşehirde hiç zaman kaybetmeksizin KARANTİNA uygulanmalıdır.

2-    Cumhurbaşkanı bütün siyasi parti liderleri ile teke tek ve toplu halde bir durum değerlendirmesi yapmalıdır.

3-    Ankara da siyasi parti temsilcilerinin de bulunduğu bir kriz yönetim merkezi kurulmalıdır. Bu kriz yönetim merkezi illerde Antalyamız’da da olmalıdır. Siyasi partiler olarak bizim temsilcilerimizde bu merkezde görev yapmalıdır. Corona 19 krizinden nasıl çıkacağımız, hangi tedbirleri ne zaman, nasıl, nerede, kimlerle alacağımız bu merkezde belirlenmelidir. Kriz yönetimi bütçelendirilmelidir. Bu bütçeden yardımlar yapılmalıdır.

4-    Kahraman sağlık çalışanlarımıza her türlü moral, motivasyon, ekonomik destek sağlanmalıdır. Onların ihtiyaç hissedecekleri tüm araç gereç, teçhizat, maske, elbise vs derhal temin edilmelidir. Yeterince stoklarda bulundurulmalıdır.

5-    Corona virüsten ölen sağlık çalışanları ‘’şehit’’ sayılmalıdır. Devlet ailelerine tazminat ödemelidir.

6-    Asgari ücretle çalışan vatandaşlarımız gelir vergisinden muaf tutulmalıdır.

7-    Kredi ve Yurtlar Kurumu’na olan borçlar 1 yıl faizsiz ertelenmelidir.

8-    Elektrik, doğalgaz ve su faturası tüketim bedelleri 01.07.2020 tarihine kadar ilgili bakanlıklar tarafından karşılanmalıdır. Elektrik faturasından TRT payı kaldırılmalıdır.

9-    Tarım sektörü ile ilgili olarak;

-Çiftçilerimize 2020 destekleri acil ödenmelidir.

-Fide, tohum, ilaç, gübre gibi ihtiyaçların finansmanı devletçe karşılanmak üzere hızla tedarik edilmelidir.

– Tarım sektörünün Tarım Kredi Kooperatiflerine, bankalara, Ziraat bankasına olan borçları faizsiz ertelenmelidir.

             – 2019 yılı süt ve buzağı desteklemelerinin bir an önce ödenmesi sağlanmalıdır.

             – Tarımda üretime devam kredisi hayata geçirilmelidir.

           10-   Esnafımız için;

–         Kısa çalışma ödeneğindeki 60 gün şartı kaldırılmalıdır.

–         Esnafın Halk banka, Esnaf kefalet kooperatiflerine, özel bankalara ve devlete olan borçları faizsiz ertelenmelidir.

–         Küçük esnafa kira desteği sağlanmalı, çalışanların maaşları kriz süresince devlet tarafından ödenmelidir.

–         İşyeri kapatıldığı için geliri düşen, üretim durduğu için ürettiğini satamayan, ihtiyaçlarını karşılayamayan, borçlarını ödeyemeyen insanlarımıza maddi destek verilmelidir.

–         Dönüşümlü ve uzaktan çalışma modeli teşvik edilmelidir.

           11-  Turizm sektörü için;

–         Turizm sektöründe yaz sezonunda çalışmak için bekleyen 400.000 kişi kısa çalışma ödeneğinden son 60 gün şartı sebebiyle faydalanamıyor. Turizmde daha önce 450 gün şartını sağlayan tüm çalışanlar bu ödenekten faydalanabilmelidirler.

–         Sektöre verilecek krediler için esnaf odaları ve bankalar komisyon ücreti almadan kredinin tamamı ihtiyaç sahibine ödenmelidir.

–         Halk bankasının verecek olduğu 25 milyar TL kredi + 25 milyar kredi kartı harcaması ödeneği 100 milyar TL’ye çıkarılmalı ve bu krediden ticaret ve sanayi odalarına kayıtlı tüm esnaf ve işyeri sahipleri de yararlanabilmelidir.

–         İşyerlerinden alınan stopaj vergisi tamamen kaldırılmalıdır.

–         İşe devam desteği kredisinin reel sektörün tabanına yayılması, erteleme taleplerinin işe devam kredisi faiz oranından yapılması ve tüm krediler için dikkate alınması sağlanmalıdır.

 12- müşteri garantisi verilmiş havaalanları, yollar, köprüler, tüneller salgından ötürü kullanılmıyor. Ancak hükümet müteahhitlere ödeme yapmaya devam ediyor. Bu müteahhitlere yapılan ödemeler en az 3 ay süreyle yapılmamalıdır.

    Değerli hemşehrilerim,

Bu önerilerimiz sektörlerimiz, esnafımız için hayati öneme haizdir. Otellerimiz boştur. Turizm sektörü 50’ye yakın sektörü etkilemektedir. 50’ye yakın sektör turiste doğrudan veya dolaylı hizmet ettikleri için bu krizden doğrudan etkilenmişlerdir. Tarım sektörü ürettiğini satamaz hale gelmiştir. Çünkü tüketim azalmıştır. Bugün Kumluca halinde domates 50 kuruşa alıcı bulamamaktadır. Maalesef domates pazarda 5 TL’dir. Küçük esnaf işyerini açamamaktadır. Dolayısıyla kirasını, borcunu, vergisini ödeyememektedir. Yukarıda belirttiğimiz talepler esnafımız, sanayicimiz için can suyudur.

   Değerli Antalyalılar,

   Tüm bunların yanında işçi ve emeklilerimizde ihmal edilmemelidir. İstihdam önceliklendirilmeli, desteklenmelidir. İşten çıkarmalar durdurulmalıdır. İşten çıkarılanlara ve emeklilerimize her ay asgari ücret tutarında kriz sürecinde nakdi ve tüm ihtiyaç sahiplerine ayni yardım yapılmalıdır.

   Bu yardımlar sen, ben kavgası siyasi rant kavgası yapılmadan, kriz yönetim merkezleri  aracılığı ile yapılmalı ve bu merkezde başta Büyükşehir belediyemiz ve diğer belediyeler ile siyasi partilerin temsilcileri etkin rol oynamalıdırlar. Belediyelerin halka yardımları engellenmemelidir.

     Bunları yapar hele bir de ucube tek adam sisteminden iyileştirilmiş, güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçersek bu krizi de en az zayiyatla atlatırız diye düşünüyoruz. Coronasız günler dileğiyle, iyiler ve iyilik kazansın diliyorum.

   TÜRKİYE ve MİLLETİMİZ İYİ OLACAK YÜZÜNÜ GÜNEŞE DÖN ANTALYA!