Akli Dengesinin Yerinde Olup Olmadığı İncelenecek: Ceren Özdemir’in Katili Hakim Karşısına Çıktı

526

Ordu’da üniversite öğrencisi Ceren Özdemir’i öldürden Özgür Arduç’un “canavarca hisle kasten öldürme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle yargılanmasına bugün başlandı. Arduç, mahkemede yaptığı savunmada akli dengesinin yerinde olmadığını belirtti ve “Karşıma kim çıkarsa öldürecektim, Ceren çıktı.” dedi. Ceren’in ailesi ise katilin en ağır cezayı almasını istediklerini söyledi. Mahkeme heyeti Arduç’un akli dengesinin yerinde olup olmadığına bakılmasını isteyerek duruşmayı 20 Ocak tarihine erteledi.

 
Akli Dengesinin Yerinde Olup Olmadığı İncelenecek: Ceren Özdemir'in Katili Hakim Karşısına Çıktı
 
Ordu 1. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, Ceren’in ailesi ile Ordu Baro Başkanı ve Özdemir ailesinin avukatı Haluk Murat Poyraz, sanığın avukatı Sabahnur Kaygusuz, birçok ilden baro temsilcileri ve kadın sivil toplum kuruluşu üyeleri katıldı.

Duruşma öncesi kadın platformu üyeleri adliye önünde bir basın açıklaması yaptı ?

 
Duruşma öncesi kadın platformu üyeleri adliye önünde bir basın açıklaması yaptı ?

“Biz sokaklarda özgürce dolaşamazken katiller nasıl dolaşabiliyor?”

Yerleştirilmiş video
 
42 kişi bunun hakkında konuşuyor
 
Van Yüksek Güvenlikli Ceza İnfaz Kurumunda tutuklu bulunan sanık Arduç, duruşma salonuna Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla bağlandı.

Arduç’un mahkemede yaptığı savunma: “Akli dengem yok”

 
Arduç'un mahkemede yaptığı savunma: "Akli dengem yok"

Cezaevinden çıktıktan sonra Sürmene bıçağı çalarak önüne kim çıkarsa öldürmek istediğini belirten Arduç, Ceren’den önce 2 kişiyi öldürmek istediğini ancak gerçekleştiremediğini anlattı.

Kendisinin uğradığı cinsel istismarlar nedeniyle insanlara her türlü kötülüğü yaptığını aktaran Arduç, akli dengesinin yerinde olmadığını ileri sürerek, “Karşıma kim çıkarsa öldürecektim, Ceren karşıma çıktı. Binaya önce o girdi arkasından ben girdim. Beni fark ettiği için Metin diye birini sordum ve 2 defa bıçakladım. Ardından sahile kaçtım.” dedi.

Sanığın daha önceki beyanlarını kabul etmemesi üzerine cumhuriyet savcısı, “Ordu Adliyesinde ifadeni ben almıştım. Tedavi olmak istemiyor musun diye sorduğumda ‘Çift kişilikliyim ve bu halimden memnunum tedavi olmak istemiyorum.’ demiştin. Oysaki 2006 yılında işlediğin suçtan adli tıpa sevk edildiğindeki raporları saklamıştın. Şimdi farklı beyanda bulunuyorsun. Açıklar mısın?” şeklinde sorusu üzerine sanık, akli dengesinin yerinde olmadığını ileri sürerek tedavi edilmek istediğini belirtti.

Sanık avukatı beyanında “cezai indirim konusunda takdir mahkemenindir başka diyeceğimiz yoktur.” dedi.

Söz isteyen sanık, avukatına hitaben “Beni bırakın demiyorum, avukat hanım beni tedavi ettir.” şeklinde konuştu. 

Mahkeme heyeti daha sonra duruşmaya ara verdi.

Mehkeme Ceren’in ailesini dinledi

 
Mehkeme Ceren'in ailesini dinledi

Duruşmada mahkemeye heyeti; Ceren Özdemir’in annesi, babası ve ablasını dinledi. 

Baba Yılmaz Özdemir, olay sırasında iş yerinde olduğunu belirterek, “Kendisini tanımıyorum. Şikayetçiyim, en ağır cezayı almasını istiyorum.” dedi.

Anne Güfer Özdemir ise sanığın en ağır cezayla cezalandırılmasını talep ederek, “Ceren benim çocuğum, şimdi tüm Türkiye’nin çocuğu oldu.” ifadesini kullandı.

Abla Gizem Özdemir de kardeşinin o akşam kendisini arayarak kapıyı açmasını istediğini ve otomatik tutukluk yapınca anahtarı aşağı attığını anlattı.

Bu sırada aşağıda Özgür Arduç’u da gördüğünü aktaran Özdemir, “Birinin arkadaşı olabilir diye düşündüm. Ancak sağa sola baktı, tedirgindi. Onun adımlarını hızlandırdığını gördüm, ben de bağırarak merdivenden indim. Ceren duvara yaslanmış yatıyordu. Bıçaklandığını anlamadım. Ceren, ‘Bıçaklandım abla’ dedi. Sanığın en ağır cezayı almasını talep ediyorum.” diye konuştu.

Ordu Barosu Başkanı ve Özdemir ailesinin avukatı Haluk Murat Poyraz, bunun tipik bir kadın cinayeti olmadığına işaret ederek, “Bu dava artık hepimizin, her birimizin, hem de ülkemizin gündemine oturmuş bir dava.” görüşünü dile getirdi.

Mahkeme heyeti tanıkları dinledi

 
Mahkeme heyeti tanıkları dinledi

Tanıklardan veteriner M.A., “Olaydan önce veteriner kliniğine geldi. Hayvanları için eter istediğini söyledi; ama vermedim” dedi.  

Bölge esnafından tanık R.F. ise “Av bayisine geldi. Zıpkın baktı, fiyatları sordu, inceledi. Daha sonra alacağını söyledi. Çıkarken de kartımı aldı” diye konuştu.  

Tanık U.Ö. de “Eter istedi; sığır ve köpeği için. Hayvanı bayıltmak istediğini söyledi. Daha sonra sosyal medyadan fotoğraflarını gördüm” dedi.

“Silahı ve zıpkını öldürmek için sordum”

Katil zanlısı Özgür Arduç ise tanıkların ifadelerinin kendisine sorulması üzerine, “Tanıklar doğru söylüyor. Eteri hayvan öldürmek için silahı ve zıpkını insanları öldürmek için sordum” dedi.

Anne Özdemir: “Akli dengesi yerinde”

Duruşmada söz alan Ceren Özdemir’in annesi Gülfer Özdemir de katil zanlısının akıl sağlığına ilişkin savunmalarının gerçeği yansıtmadığını savunarak, “Sanığa gayet dikkatli şekilde bakıldığında, akli dengesinin yerinde olduğu ortada. Mahkemede verdiği ifadelerine göre, akıl sağlığının yerinde olduğunu kendisi kanıtlıyor” diye konuştu. 

Mahkeme heyeti, Aile ve Çalışma Bakanlığı avukatlarının davaya müdahil olmasını kabul ederken, çeşitli illerden gelen boraların avukatlarının müdahil talebini ise reddetti.

Akli dengesi için rapor istendi, duruşma 20 Ocak’a ertelendi

 
 
Akli dengesi için rapor istendi, duruşma 20 Ocak'a ertelendi

Mahkeme, Arduç’un akli dengesinin yerinde olup olmadığının tespiti amacıyla Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesinden rapor talep edilmesine karar verdi.