D Vitamini eksikliği yaşlılarda düşme ve kırık riskini artırıyor Yaşlılıkta kemik sağlığını D vitamini ve kalsiyum ikilisiyle koruyun

1598

D vitamini eksikliği, dünyada olduğu gibi Türkiye’de de sık rastlanan sağlık sorunlarının başında geliyor. Muratbey Beslenme Danışmanı Prof. Dr. Muazzez Garipağaoğlu, kalsiyumun kemiğe yerleşmesini sağlayan D vitamininin eksikliğinin özellikle yaşlı bireylerde kemik erimesi, düşme ve düşmeye bağlı olarak yaşanan kırıklarda başlıca risk faktörü olduğuna dikkat çekiyor. Kalsiyumu tek başına almanın yeterli olmadığını vurgulayan Prof. Dr. Garipağaoğlu, yaşlı bireylereD vitamini ile zenginleştirilmiş,

kalsiyum deposu peynir tüketmelerini öneriyor.

 

Güneş ışığı vitamini olarak da bilinen D Vitamini eksikliği, günümüzde ciddi sağlık sorunları arasında ön sıralarda yer alıyor.  Yapılan araştırmalar, güneş zengini ülkemizde dahi çeşitli nedenlerle güneş ışınlarından yeterince faydalanılmadığını ortaya koyuyor. Kalsiyum yeterli alınsa biledüşük D Vitamini düzeyinin, özellikle yaşlı bireylerde kemik erimesi olarak bilinen osteoporoza yol açabileceğine dikkat çeken Muratbey Beslenme Danışmanı Prof. Dr. Muazzez Garipağaoğlu, günlük alınması gereken D Vitamini miktarının, 15 mikrogram olduğunu söylüyor.

D vitamini ve kalsiyum ilişkisi önemli

Kemiğin ana yapı taşlarından birisi olan kalsiyumun emilebilmesi için D vitaminine gereksinim duyuluyor. Bu önemli görevi nedeniyle D vitamini eksikliğinin osteoporoz, düşme ve kırıklar için tanımlanmış bir risk faktörü olduğunu söyleyen Prof. Dr. Muazzez Garipağaoğlu, “Ülkemizde önemli halk sağlığı sorunlarından biri olan kemik erimesi görülme sıklığıher geçen gün artıyor.Kemik erimesinin önlenmesi ve tedavisinde en önemli desteği kalsiyumdan alıyoruz. Ancak kalsiyumun tek başına alınması yeterli değil. Kalsiyumu kemiklere yerleştirecek D vitamini yetersizse, alınan kalsiyumun pek bir anlamı olmuyor. Süt ürünlerinden protein ve kalsiyumun deposu olan peynir,kemik sağlığının korunmasında etkili bir besindir. Bu yüzden de özellikle yaşlı bireylerin,hem kalsiyum hem de D Vitamininiaynı anda alabilecekleri “D vitamini ile zenginleştirilmiş peynirleri”tüketmeleriniöneriyorum’’ dedi.

 

Yeterli ve dengeli beslenmeye ek olarak sağlıklı yaşam alışkanlıklarının da önemine dikkat çekenProf. Dr. Garipağaoğlu,düzenli yürüyüş yapmanın, yeterli ve kaliteli uyku uyumanın ve stresten uzak durmanında bağışıklık sistemini iyileştirdiğini ve kemik sağlığını koruduğunu belirtiyor.

 

D vitamini ile zenginleştirilmiş peynir serisi ile bir ilke imza attı

Sağlıklı toplum hassasiyetiyle çalışmalarını yürüten Muratbey, dünyada risk boyutuna ulaşan D Vitamini eksikliği sorununa destek olmak ve kalsiyumun vücutta D Vitamini ile emilebildiği gerçeğinden yola çıkarak, D vitamini ile zenginleştirilmiş Plus serisini peynir severlerin beğenisine sundu. D vitamini ile zenginleştirilmiş Plus serisi,Türkiye’de bir ilk olma özelliği taşıyor. Muratbey Plus D vitaminli serisinde yer alan; Burgu, Sürmeli ve Taze Kaşar peynirleri 100 gram tüketildiğinde, günlük D Vitamini ihtiyacının%33’ünü karşılıyor.