Beşkavak Köyünde Organik Ürün İşletmesi Kurulacak

87

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Yükseköğretim Kurulu tarafından koordine edilen ve Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı ile birlikte yürütülen “Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması” ile “Burdur İli Sektörel Rekabet Gücünün Artırılması: Tarım ve Hayvancılıkta Farklılaşarak Bütünleşik Kalkınma” adlı projeleri kapsamında yeni projelere imza atıyor.

Bu doğrultuda MAKÜ Hayvancılık ve Hayvancılığa dayalı faaliyetlere özel olarak odaklanmayı amaçlamış ve bu amaca yönelik farklı projeler geliştiriyor.

Bu çerçevede Rektör Prof. Dr. Adem Korkmaz, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mehmet Karaca, Prof. Dr. Hüseyin Dalgar, Rektör Danışmanları Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Kılınç, Doç. Dr. Ali Murat Alpaslan, Proje Sorumlusu Prof. Dr. Özkan Elmaz, Burdur Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Veteriner Hekim Mustafa Yıldız ve proje yürütücüleri ile birlikte Türkiye’de ilk olan bu proje kapsamında pilot köy olarak seçilen Burdur merkeze bağlı Beşkavak köyünde çobanlarla buluştular ve çobanlara projenin ikinci ayağı olan işletme tesisinin kurulması konusunda detayları aktardılar.

Projenin ilk ayağı olan çiftçi eğitimleri devam ederken, projenin ikinci ayağı olan organik ürünlerin satılacağı işletme kurulumu konusunda girişimler başladı. İlk olarak marka değeri olacak ürünlerin satışının yapılması planlanan işletme hakkında Beşkavak Köyü halkı bilgilendirildi.

Burdur Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Veteriner Hekim Mustafa Yıldız köy halkına yaptığı açıklamada; “Sizler şanslı yetiştiricilersiniz. Böyle bir projede olmak sizler için çok büyük bir avantaj. Kayıt tutmayı hiçbirimiz bilmiyoruz, kaç kuzu doğdu, kaç kuzu öldü, hangisi hangi tekeden hangi koçtan bilmiyoruz. Hem eğitim bakımından hem de böyle güçlü bir kurum sizin arkanızdalar. Bu işi itina ile daha iyi yapalım, birlik olalım her zaman yanınızda olduğumuzu bilin istiyoruz. Sonuçta Türkiye için Burdur için bir örneksiniz. Bu uygulama Türkiye’de tek olan bir uygulama ve bunun sonucunda bu uygulama Türkiye şablonuna oturtulacak bir uygulama. Sizlerin de bu projeyi sahiplenmeniz gerekiyor. Proje de bizlerin de üzerine düşen bir görev olursa her zaman yapmaya hazırız.” ifadelerini kullandı.

Yapılan çalışma hakkında çobanlara bilgi veren Rektör Korkmaz da “Üniversitemizin Hayvancılık Projesi kapsamında sahalardayız, sahaya indik. İlk yıldayız ve ilk yıl olduğumuz için verilerde değerlendirme yapmak henüz çok kolay değil, çünkü önceki yıllardaki durumu çok net bilmiyoruz. Ama bu yıl verileri bizim için temel veriler olacak. 2019’dan 2022’ye kadar gelişimi net görebileceğiz. Bu işi iki yıl sonra Beşkavak markası diye bir markayı tescil edip, pazarlara Beşkavak proje ürünü olarak sunmamız gerekiyor. Ama marka ürünü çıkartabilmek için sizlerin katkı vermesi gerekiyor. Üniversitenin yapacağı katkı bir yerde kalır, siz hocalarımızın dediklerine kulak vermelisiniz. Bu verilerde ortaya çıkar, başarı grafiğinde ortaya çıkar. Beşkavak köyünün damızlığı da, kurbanlığı da, tekesi de, koyunu da bir marka olmalı ve Beşkavak markası diye Türkiye’nin her tarafından satın alınan bir marka olmalı. Ama iyi iletişim kurmamız gerekiyor.” diye konuştu.

“Organik Ürünlerin Satışının Yapılacağı İşletmeyi Kuracağız”

Rektör Korkmaz konuşmasına, “Bugün burada olma sebebimiz buradaki eski okulun olduğu alanla ilgili bir turizm projesi hazırlığı içerisindeyiz. Burada üretilen özellikle süt ürünleri geleneksel tarzda evlerimizde ürettiğimiz tarzı burada bir işleme tesisi kurarak, tadilat yapıp güzel bir yapı oluşturarak, özellikle kadınların üniversitemizde hijyen, sterilizasyon ve üretim eğitimlerinden geçerek gelen müşterilere burada satış yapacağımız ve diğer geleneksel ürünleri sizlerin köyde ürettiğiniz bal, tereyağı, yumurta gibi ürünlerin sunulacağı, oturma noktalarının olacağı, Antalya, İstanbul, Ankara hattında insanları buraya saptıracağımız ve birkaç saat zaman geçirtip satışlarımızı yapacağımız bir proje. Bu diğer projenin ikinci ayağı. İkisi birlikte başarılı bir şekilde gitmek zorunda. Kendi girişimciliklerimizi geliştirmek zorundayız. Sizler de konuya ciddiyetle yaklaşmalısınız. Verilerinizi dikkatli girmeli ve veri setimizin tamamına hakim olmanız lazım. İkinci yıl destekleri belki de veri çizelgenize göre olacak. Bu konulara ilgi gösterelim.” şeklinde devam etti.

Konuşmaların ardından toplantıya katılan çiftçilere Rektör Korkmaz MAKÜ logolu yelekleri hediye ederek kendi elleriyle giydirdi.