Akdeniz Üniversitesi yönetimini eleştiren, bazı ameliyatları, yapılan bazı icraatları, basına, YÖK’e ve savcılığa şikayet eden Prof. Dr. Ömür Taşkın’ın özlük dosyası basına servis edildi. Taşkın, son 15 gün içerisinde YÖK’e ve savcılığa üniversite yönetimi ile ilgili şikayet dilekçeleri vermişti.
“TÜRKİYE KANDIRILDI” DEMİŞTİ
Prof. Dr. Ömür Taşkın ile yüz ve rahim nakli yapan Prof. Dr. Ömer Özkan arasındaki kavga 2019 yılında basına yansımıştı. Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Hastanesi’nde Kadın Doğum Uzmanı Taşkın, “Rahim nakli gebeliğinde hiç var olmamış kalp atışlarıyla Türkiye kandırıldı” diyerek o yıl bir yerel gazeteye şu iddialarda bulunmuştu:
“2013 yılında medyaya servis edilen canlı gebelik denemesi, 2013 yılında bilimsel makale ile rapor edilen ‘nonviable’ (canlı olmayan) gebelikle aynı zamanlara denk gelmektedir. 2016’da yayımlanan diğer derlemede yine canlı gebelikten bahsedilmiştir. Bu canlı gebelik 2013-2016 yılları arasında olan farklı bir gebelik olabilir. Bu durum net olarak belirtilmemiştir. Tekrar vurgulamak gerekirse 2013 yılında medyaya servis edilmiş kalp atışlarıyla canlı gebelik vurgusuyla söylenen olay gerçekleri yansıtmamaktadır.”
Taşkın, 8 Şubat 2021 tarihinde ise bu iddiasını savcılığa taşımış ve Rektör Prof. Dr. Özlenen Özkan, Prof. Dr. Ömer Özkan, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Turhan, FETÖ’den 6 yıl hapis cezası alan eski rektör İsrafil Kurtcephe ile Oktay Dinç hakkında rahim nakli konusunda bazı suçlamalarda bulunmuştu.
Taşkın’ın savcılığa verdiği dilekçesinde, “Dönemin tüp bebek sorumlusu şuanki Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Turhan, şimdiki rektör ve ekibinin, daha önceki FETÖ’cü rektör yönetiminde olması bu verileri saklayıp cevap verememesi yanında şuan aynı görevde bulunmaları manidardır” suçlaması da dikkat çekti.
YAZILIM OLAYINI YÖK’E ŞİKAYET ETTİ
Prof. Ömür Taşkın bununla da yetinmedi, Rektör Özkan’ın yanı sıra, Rektör Yrd. Murat Turhan, Prof. Dr. Erol Gürpınar, Prof. Dr. Aylin Fidan Korçum ve Doç. Dr. Aslı Bostancı Toptaş hakkındaki bazı iddiaları YÖK’e bildirdi.
Ömür Taşkın, bu kişilerin nüfus ve makamlarını kullanarak, kamu kuruluşuna ait iş gücünü, devlet malını ve bilgi işlem alt yapısını şahsi ve kendi şirketleri adına kullandıklarını iddia etti.
Gün Haber geçtiğimiz hafta Ömür Taşkın’ın, rektör ve A takımı hakkında YÖK’e yaptığı şikayeti gündeme taşımıştı… O HABER İÇİN TIKLAYIN
Akdeniz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Turhan, Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Erol Gürpınar ve Hastane Başhekim Yardımcısı Doç. Dr. Aslı Bostancı Toptaş’ın, 19 Temmuz 2019’da AGEM Yazılım Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi’ni kurduklarını belirten Prof. Dr. Ömür Taşkın’ın dilekçesinde yer verdiği ve belgelerle desteklediği iddialardan bir bölümü şöyle:
‘ŞİRKETLERİNDE ÜRETİYORLAR’
“Bu üçlü hoca grubu, şirketlerinde ürettikleri yazılımları kendisine bağlı Tıp Fakültesi Dekanlığını da etkisi altına alarak tıp fakültesi öğrencileri üzerinden devreye sokuyorlar.”
‘HEM AMİR HEM ŞİRKET SAHİBİ’
“…Tıp fakültesi dekanı Aylin Fidan Korçum söz konusu programa kötü deme lüksü var mı? O şirketin yetkilisi ve sahibi kendisinin de amiri olan Prof. Dr. Murat Turhan… Programla ilgili övmeler çok başarılı görmeler gibi düşüncelerini ön plana çıkarıyorlar.”
‘REKTÖR DESTEKLEYEREK SUÇA ORTAK OLDU’
“Rektörün bunlara engel olması gerekirken bilakis desteklediği aynı suça ortak olduğu ve aklamaya çalıştığı yukarıdaki olayların incelenmesi ve tetkik edilmesi durumunda gerçekler anlaşılacak ve doğrulara ulaşmak mümkün olacaktır.”
“ADI GEÇEN KİŞİLER FETÖ HÜKÜMLÜSÜNÜN A TAKIMI’NDAYDI’
“Adı geçen kişilerin hemen hepsinin, FETÖ hükümlüsü ve ahlaki nedenlerden dolayı memuriyetten atılan eski rektörün A takımında olmaları, hatta yargılandığı Antalya 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde lehine tanıklık ettikleri dikkate alındığında şüphelerimiz artmaktadır. Dolayısıyla olayın tarafınızdan incelenip gerçeklerin açığa çıkarılması açısından isabetli olacaktır. Bu gerekçelerle gerçeklerin açığa çıkması açısından adı geçenler hakkında gereğinin yapılmasını arz ederim.”
VE TAŞKIN’IN DOSYASI AÇILDI
Rektör ve A takımı, kendileri hakkında, 2019 yılında basına, geçtiğimiz günlerde ise hem YÖK’e, Hem de Antalya Cumhuriyet Savcılığı’na şikayetçi olan Prof. Dr. Ömür Taşkın’ın özlük dosyasını basına sızdırdı.
Bir haber ajansı tarafından servis edilen bilgilere göre, Prof. Dr. Ömür Taşkın (60), 2017’de görevli gittiği Kanada’dan bir yılın sonunda geri dönmeyip, iki yıllık süreyi kapsayan toplam 6 rapor aldı.
Ajans, Ömür Taşkın ile ilgili haberi şöyle verdi:
“Raporlara göre, yürümesi ve seyahat etmesi mümkün olmayan Prof. Dr. Taşkın’ın, bu süreçte 4 kez Türkiye’ye geldiği ortaya çıktı. Raporların sahte olduğunun belirlenmesiyle ‘zincirleme sahte evrak kullanmak’ ve ‘nitelikli dolandırıcılık’ suçlamalarıyla hakkında soruşturma açılan Prof. Dr. Taşkın’ın, kamu görevinden çıkarılması talep edildi.
AÜ Hastanesi’nde kadın doğum uzmanı olan ve daha önce rüşvetle yargılandığı davada 1,5 yıl hapis cezası bulunan Prof. Dr. Ömür Taşkın’ın, Kanada’da bir üniversiteye görevlendirildikten sonra, 1 yıllık görev süresi bitmesine rağmen, seyahat etmesinin mümkün olmadığı yönünde toplamda iki yılı kapsayan raporlarının sahte olduğu ortaya çıktı. Prof. Dr. Taşkın, bu süreçte maaşlarını da almaya devam etti. Profesörün, Kanada’dan Türkiye’ye gelemeyeceğini öne sürdüğü, yürümesi ve seyahatinin mümkün olmadığını içeren raporlu olduğu günlerde, birçok kez Antalya’ya gelip gittiği ortaya çıktı.
1,5 YIL HAPİS CEZASI ALDI
Profesörün, rüşvet davası, üniversiteden uzaklaştırma kararı, göreve geri dönüşü, Kanada’ya gidişi, iki yıla yakın rapor alarak görevine dönüş yapmaması, hakkında soruşturma açılmasıyla Antalya’ya dönüp burada da rapor almayı sürdürerek emeklilik dilekçesini verip yeniden yurt dışına çıktığı olayların süreci şöyle gerçekleşti:
Prof. Dr. Ömür Taşkın, 2010 yılında AÜ Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Başkanı iken, kendisinin yanı sıra, sekreteri Saadet K. ile bazı ilaç firması çalışanları, örgüt kurup icbar (zorlamak, zor kullanarak bir kimseyi bir işe sevk etmek) suretiyle irtikap (rüşvet almak) iddiasıyla polis ekiplerince gözaltına alındı. Prof. Dr. Taşkın ve 7 şüpheli hakkında ‘rüşvet almak ve vermek’, ‘suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma’ ve ‘icbar suretiyle irtikap’ suçlarından 20 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. 2016’da sonuçlanan davada Prof. Dr. Taşkın 1,5 yıl, sanıklardan Saadet K. ve Yücel Y. ise 11’er ay 7’şer gün hapis cezası aldı. Üç sanığın hapis cezaları için hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verildi.
ÜNİVERSİTEDEKİ GÖREVİNDEN UZAKLAŞTIRILDI
Savcılık soruşturması ve dava sürecinde o dönemki AÜ Rektörlüğü yönetimi, savcılık soruşturması ve Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki dava süreci bitene kadar Prof. Dr. Ömür Taşkın’ın, görevinden uzaklaştırılması ve bu süre boyunca Antalya Sağlık Yüksekokulu’na görevlendirilmesine karar verdi. Prof. Dr. Taşkın’ın bu kararın iptaline ilişkin Antalya Bölge İdare Mahkemesi’ne açtığı dava, 2014’ün Aralık ayında sonuçlandı ve işlemin iptaline karar verildi. Ancak yargılandığı davada karar 2016 yılında çıktı ve hükmün açıklanmasının geri bırakılması şeklinde 1,5 yıl hapis cezası aldı.
GÖREVE DÖNDÜ KANADA’YA GİTTİ
Bu olaylardan sonra Prof. Dr. Taşkın, talebi üzerine 1 Ocak- 31 Aralık 2017 tarihleri arasında Kanada’da University of British Columbia’da çalışmalar yapmak üzere bir yıllığına görevlendirildi. Prof. Dr. Taşkın, bir yıl sonra görev süresinin uzatılması talebinde bulundu ve yolluksuz, yevmiyesiz, maaşsız-izinli olarak 1 Ocak-31 Aralık 2018 tarihleri arasında görev süresi uzatıldı. 31 Aralık 2018’de görev sürecinin bitmesi ve Antalya’ya geri dönmesi gerektiği süreçte Prof. Dr. Taşkın, yaklaşık iki yılı bulan rapor süreci başladı.
‘SEYAHATİ MÜMKÜN DEĞİL’ DİYE RAPOR ALDI
Prof. Dr. Taşkın, ilk olarak Vancouver kentindeki Khatsahlano Tıbbi Kliniği’nde bir Türk doktordan, 27 Aralık 2018 tarihinde 10 haftalık rapor aldı. Raporda, akut aşırı bel ağrısı çektiği, istirahat etmesi, uzun süre ayakta durmaktan ve oturmaktan sakınması ve 6 Mart 2019’a kadar seyahat etmemesi gerektiği belirtildi. Prof. Dr. Taşkın’ın, İstanbul’a 12 saatten fazla uçuş mesafesindeki Kanada’dan Türkiye’ye gelmesinin mümkün olmadığı ifade edildi.
RAPORLUYKEN GELİP PARASINI ALDI
Prof. Dr. Taşkın, ilk rapor bitiminin ardından 27 Şubat 2019’da, 6 Mart’ta sona erecek raporunu 17 Nisan’a kadar uzattırdı. Raporlu olmasına rağmen 10 Nisan’da AÜ’de göreve başlayıp, parasal haklarını yasal faiziyle talep eden Prof. Dr. Taşkın, 10 haftalık raporlu olduğu dönem için 3 bin 985 TL’si faiz olmak üzere toplam 44 bin 339 TL ödeme aldı. Ardından 20 Mayıs 2019’da yeniden yurt dışına çıkış yaptı.
BEŞ KEZ DAHA RAPOR ALDI
Prof. Dr. Taşkın, 10 haftalık raporun ardından Kanada’da bu kez Kits Tıbbi Klinik’ten yine bir Türk doktordan tam 5 kez daha rapor aldı. 1.5 ay, 3 ay, 4 ay, 4.5 ay ve 7.5 ay süreler şeklinde düzenlenen ve toplamda yaklaşık 2 yıl eden raporların tamamında profesörün belini sakatladığı, uzun süre oturamadığı ve hiçbir şekilde yürüyüş yapamadığı, seyahat edemeyeceği ve hastanın sürekli gözetim altında tutulacağına dair gerekçeler sunuldu. Son raporunda da beyin cerrahı tarafından tavsiye edilen tedavilere devam edildiği, ağır hareket sınırlamalarına sebep olan semptomlarının devam ettiği, seyahat edemediği, uzun süre oturamadığı, itme-çekme hareketi yapamadığı gerekçe gösterildi.
ÜNİVERSİTE ‘GEL’ DEDİ AMA GELMEDİ
AÜ Rektörlüğü ve AÜ Hastanesi’nden, 4 aylık rapordan sonra “Gel seni burada muayene edeceğiz, uzatman uygun değildir” şeklindeki çağrılara karşı, Prof. Taşkın yerinden kalkmasının mümkün olmadığı, kalkarsa felç geçirebileceği, gözlem altında tutulduğu gibi gerekçelerle yeni raporlar sunarak, muayene ve tedaviyi kabul etmedi.
ANTALYA’YA GELİP GİTTİĞİ ORTAYA ÇIKTI
Kanada’dan seyahat etmesinin mümkün olmadığı yönünde raporlar alarak üniversitedeki görevine dönmeyen ve böylece maaşını da almaya devam eden Prof. Dr. Taşkın’ın, raporlu olduğu süreçlerde Antalya’da görüldüğü ortaya çıktı. Üniversiteye, Prof. Dr. Taşkın’ın 2019 Ekim ve 2020 Temmuz ayında Antalya şehir merkezinde görüldüğüne dair şikayet dilekçesi geldi.
RAPORLUYKEN 4 KEZ GİRİŞ-ÇIKIŞ YAPMIŞ
Şikayet üzerine Prof. Dr. Taşkın hakkında 2020’nin Ekim ayında inceleme başlatıldı. Raporlara göre yürümesi, uzun süre oturması ve seyahat etmesi mümkün olmayan Prof. Dr. Taşkın’ın, raporlu olduğu 27 Aralık 2018’den 15 Aralık 2020 tarihi aralığındaki yaklaşık iki yıllık süreçte, tam dört kez Türkiye’ye giriş-çıkış yaptığı belirlendi. Emniyet birimlerinin incelemesine göre Prof. Dr. Taşkın’ın, Nisan- 20 Mayıs 2019, 17-23 Ekim 2019, 27 Haziran-2 Ağustos 2020 ve 14 Eylül-9 Ekim 2020 tarihleri arasında Türkiye’de kaldığı belirlendi. Bu tespitler üzerine Prof. Dr. Taşkın hakkında, ‘zincirleme sahte resmi evrak kullanmak ve nitelikli dolandırıcılık’ fiilleri işlendiği iddiasıyla soruşturma açıldı.
YÖK’E ‘KAMU GÖREVİNDEN ÇIKARTILSIN’ TEKLİFİ
Soruşturma, 2021’in Ocak ayında tamamlandı. Komisyon, Yükseköğretim Kurulu’na (YÖK), Prof. Dr. Taşkın’ın 17 Nisan 2019 ve sonrası tarihlerde ‘zincirleme sahte evrak kullanmak ve nitelikli dolandırıcılık’ suçlarını işlediği, eylemi karşılığının 2547 sayılı Kanunu’nun 53’üncü maddesindeki ‘kamu hizmeti veya öğretim elemanı sıfatıyla bağdaşmayacak nitelik ve derecede yüz kızartıcı ve utanç verici hareketlerde bulunmak’ şeklinde düzenlendiği ve kamu görevinden çıkartılmayı gerektirdiği teklifinde bulundu. Prof. Dr. Taşkın’ın, kamu görevinden çıkartılmasına yönelik disiplin soruşturması dosyası, YÖK Başkanlığı’na gönderildi. Prof. Dr. Taşkın hakkında Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulmasına da karar verildi.
RAPORU VEREN DOKTOR DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI’NA BİLDİRİLDİ
Ayrıca Dışişleri Bakanlığı’na gönderilen rektörlük yazısında, Prof. Dr. Taşkın’a rapor veren Kanada’daki klinikte görevli Dr. Atila Hamdi Ketene hakkında, gerçeğe aykırı ve yanıltıcı rapor verdiği iddiasıyla işlem yapılması talep edildi.
RAPOR OYUNU ANTALYA’DA DA SÜRDÜ
Hakkında ‘zincirleme sahte evrak kullanmak ve nitelikli dolandırıcılık’ suçlamalarıyla açılan soruşturma sonrasında sürekli rapor alarak üniversiteye dönüş yapmayan Prof. Dr. Taşkın, Antalya’ya geldi. 9 Aralık 2020’de görevine başlayan Prof. Dr. Taşkın, bir özel hastaneden, 18-27 Aralık 2020 tarihlerini içeren 10 günlük rapor aldı. Soruşturma komisyonu, Covid-19 ve raporları bahane göstermesi nedeniyle Prof. Dr. Taşkın’la görüşemedi. Adresine gönderilen tebligatlar da teslim alınmadı. Prof. Dr. Taşkın, bu süreçte 8 Ocak- 8 Mart 2021 tarihleri arasında 60 gün olmak üzere başka bir özel hastaneden rapor aldı. Ancak bu raporda, Prof. Dr. Taşkın’a, dizinde menüsküs yırtığı teşhisi konuldu.
EMEKLİLİK DİLEKÇESİNİ VERİP YURT DIŞINA ÇIKTI
‘Hakem hastane’ konumundaki AÜ Hastanesi, bu rapora ilişkin inceleme başlattı. Raporun fenne aykırı olduğu konusundaki tereddüt nedeniyle dizinde menüsküs yırtığı iddia edilen Prof. Dr. Taşkın’ın, AÜ Hastanesi’nde muayenesine karar verdi. 19 Ocak 2021’de soruşturması tamamlanan ve zincirleme sahte evrak kullanmak ve nitelikli dolandırıcılık suçlamalarıyla kamu görevinden çıkartılması için YÖK’e talep gönderilen profesör, hakem hastane olan üniversite hastanesinde muayene olmadan, 25 Ocak 2021 günü emeklilik dilekçesini vererek, yeniden yurt dışına çıkış yaptı.”