ABD ve Almanya’da iflaslar büyüyor, dünyada ve Türkiye’de durum ne

32

Koronavirüs salgını nedeniyle ülkelerin genelinde ve seyahat endüstrisi özelinde şu ana kadar yaşanan iflasların artarak devam edeceği, 2021’de katlanacağı belirtiliyor.

Almanya’daki sigortacısı Euler Hermes, hükümetin iflasları önlemek için ilgili yasada yaptığı düzenleme ile iflas başvurularının kısmen yavaşlatıldığını ancak bunun sonbaharda hızlanacağını belirterek 2021’de katlanacağını söyledi.

Türkiye’de durum ne

Euler Hermes, dünya genelinde 2021’de iflasların 2019’a göre yüzde 31 artmasını bekliyor. 

ABD, 2021’e kadar geçen iki yıl içinde iflasların yüzde 65 artışla rekor düzeye ulaşacağını,,, Brezilya, Hollanda ve Türkiye’de iflaslarda yüzde 31 ile 36 arasında artış beklendiğini söylüyor.

ABD’deki iflaslar

Amerika’da da yalnız New York’ta şu ana kadar “iflas başvurularında yüzde 40 artış olduğu 2021’de buanda patlama yaşanacağı belirtiliyor.

Eğlence merkezi, otel ve şirketi Disney on binlerce işçiyi işten çıkardı 28 bin kişiyi daha çıkaracak. 

American Airlines CEO’su Doug Parker, yaptığı açıklamada, yeni bir kurtarma programı devreye sokulmazsa “100 bin sektör çalışanı ve profesyoneli işsiz kalacak!” dedi. Parker, yalnız American Airlines 18.000 çalışanı işten çıkarmak durumunda kalacağını sözlerine ekledi.

1 Ekim’den itibaren CARES Yasası uyarınca kurtarma paketi kapsamında ABD havayollarının çalışanlarının gönülsüz işten çıkarmalarına başladı.

Havayollarının gözü 25 milyar dolarlık kurtarma paketinde.

Almanya’da durum

Kredi sigortacısı Euler Hermes, artan iflas rakamları nedeniyle domino etkisine karşı uyarıda bulunuyor.

Diğer ülkelerle karşılaştırıldığındamanya hala çok iyi durumda olduğunu söyleyen Euler Hermes, dünya genelinde 2021’de iflasların 2019’a göre yüzde 31 artmasını bekliyor. 

ABD, 2021’e kadar geçen iki yıl içinde iflasların yüzde 65 artışla rekor düzeye ulaşacağını,,, Brezilya, Hollanda ve Türkiye’de iflaslarda yüzde 31 ile 36 arasında artış beklendiğini söylüyor.

Euler Hermes’inmanya, Avusturya ve Avusturya’daki patronu Ron van het Hof, “Yazın küçük bir yakalama olsa bile, Covid-19 tahmin edilenden çok daha uzun süre etkili olacak ve pek çok etki ancak çok gecikmeli olarak görünür hale gelecek” dedi.

Domino etkisi endişe verici

Euler Hermes, iflas başvurusunda bulunma yükümlülüğünün askıyaınması ve devlet yardımı programları nedeniyle yüksek borçlu şirketlerin sayısı artacağından, iflaslarda domino etkisi riski konusunda endişeli.