KURALA UYARSAK KORONAYI YENERİZ

63

Antalya Pandemi Kurulu Üyesi ve Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Ünal, koronavirüs salgınıyla ilgili tüm merak edilen soruların yanıtlarını Hürriyet Akdeniz’le paylaştı.

KURALA UYARSAK KORONAYI YENERİZ

Koronavirüs salgınına yönelik alınan önlemleri, tedavi yöntemlerini, test ve vaka sayılarını Hürriyet Akdeniz’le paylaşan Antalya Pandemi Kurulu Üyesi ve Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Ünal, “Pek çok ülkeye göre çok erken dönemde önlem alınmaya başladık ve duruma hâkim olduk” dedi.

*Antalya Pandemi Bilim Kurulu üyesi olarak Türkiye’nin salgına yönelik aldığı önlemleri ve bu konudaki uygulamaları ve şu anki gidişatı nasıl buluyorsunuz?

Ülkemiz, salgının Çin’de başladığı ilk günden bu yana konuyu çok yakından takip etmeye başladı. Pek çok ülkeye göre çok erken dönemde önlemler alınmaya başlandı. Bunun sonucu olarak birçok Avrupa ülkesinden daha sonra ülkemizde ilk vaka ortaya çıktı. Bu ülkemiz için duruma hâkim olma adına çok önemli bir sonuç. Bu tedbirler sayesinde, olası sorunları ve alınacak önlemleri ve önerilen tedavileri erken dönemde görme ve planlama şansına sahip olduk. Mevcut gidişata bakılırsa özellikle yoğun bakım ihtiyacı olan hasta sayısının ve vefat eden hasta sayısının diğer ülkelere göre daha düşük bir oranda olması sürecin başarılı yürütüldüğünün önemli bir işaret. Yürütülen sağlık politikasının etkisi ile vaka sayısındaki artış hızının son dönemde artık kontrol altına alınmaya başlandığı rakamlardan anlaşılıyor. Ancak yeni vakaların ortaya çıkması, toplum olarak, özellikle evde kalma, sosyal mesafe ve hijyen gibi kurallara daha fazla dikkat etmemiz ile giderek azalacak.