ANTALYA Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ANSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Akın Akıncı, Merkez Bankası’nın faizleri düşürme kararının olumlu bir karar olduğunu kaydederek, “Enflasyonun düşmesi ve ekonomik istikrar için en önemli faktör Merkez Bankası politikasına ve hedeflerine güvendir” dedi.
Akıncı: Ekonomik istikrar için güven
Facebook’ta PaylaşTwitte’da PaylaşGoogle+’da PaylaşHaberi YazdırArkadaşına GönderMetni küçültMetni büyüt
ANSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Akın Akıncı, Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) tarafından Temmuz ayı toplantısında faizleri düşürme kararının olumlu olduğunu kaydetti. Akıncı, “Merkez Bankası’nın aldığı faiz kararını, ekonomimize yeniden ivme kazandıracak olan yatırımların önündeki en önemli engellerden biri olan yüksek finansman giderlerini azaltıcı etkisinden dolayı çok olumlu buluyoruz” dedi. Merkez Bankası’nın bağımsızlığına olan güvenin azalmaması gerektiğini kaydeden Akıncı, “Bunun için 250-300 puanlık bir indirimle başlanması ve indirimlerin zamana yayılması daha doğru bir karar olabilirdi. Sonuç olarak enflasyonun düşmesi ve ekonomik istikrar için en önemli faktör Merkez Bankası politikasına ve hedeflerine güvendir” diye konuştu.
YENİDEN REFORM İKLİMİ OLUŞMALI
Küresel koşullar, ABD ve Avrupa Merkez Bankaları yaklaşımına bağlı olarak tahvil faizlerinde düşüş olduğunu dile getiren Akıncı, “Bununla birlikte ülkemizde ekonomideki durgunluk ve baz etkisi sonucunda enflasyon oranının düşmeye başlaması faiz indirimine uygun bir ortam hazırlamıştır. Bu bakımdan Merkez Bankası’nın faiz indirim kararı olumludur” dedi. Akıncı, “Bu faiz kararının şirketler kesimi için hayati önemi olan orta ve uzun vadeli kredi faizlerine de yansıması durumunda özel sektör odaklı bir büyüme dönemine yeniden gireceğimize inanıyorum” diye konuştu.
Merkez Bankası’nın enflasyonla mücadele kararlılığını net bir biçimde göstermesi gerektiğinin altını çizen Akıncı, “Kısa dönemde finansman giderleri ve borçluluk başta olmak üzere yatırımları ve istihdamı olumsuz etkileyen problemlerin bu alınan kararlarla düzelmesi sonucunda da uzun dönemli sürdürülebilir ve yüksek bir büyüme ortamı için gerekli yapısal reform ikliminin yeniden oluşacağını umuyoruz” dedi.
Verimliliği artıracak, ülke risk primini düşürecek yapısal reform adımları atılmadıkça faiz indirimlerinden beklenen olumlu etkiyi elde etmenin zorlaşacağını belirten Akıncı, “Banka sistemindeki geri dönmeyen krediler sorununun çözüme kavuşması da ayrıca ele alınması gereken sorunlardan birisi. Bu konularda da hızla harekete geçilmesini ve Türkiye ekonomisinin yeniden dinamizm kazanmasını diliyoruz” dedi.