CANKUŞ DRONE, KEMER İŞ İNSANLARINA TANITIM UÇUŞU YAPTI

19

Bu yıl sahillerde boğulmaya karşı hayat kurtarmak için görev alacak olan CANKUŞ Cankurtaran Drone, Kemer Marina’da tanıtım uçuşu yaptı.

G Marina Müdürü ve Kemer Turizmci ve İş İnsanları Derneği (KEMİAD) Üyesi Levent Tokaç’ın ev sahipliğinde gerçekleşen tanıtım uçuşunda, KEMİAD Başkanı Rıza Sönmez, KEMİAD Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Kıyar, Kemer Arama Kurtarma Gönüllüsü Fevzi Uzun, Drone Pilotu Serkan Kubilay ile proje sahibi Uluslararası İnsansız Hava Aracı Pilotları Derneği kurucu Başkanı Erdoğan Budak da hazır bulundu.

Hayat kurtarma noktasında oldukça iddialıyız!

Üç yıldır çalışmalarını yürüttükleri CANKUŞ projesini hayata geçirdiklerini ve Antalya’nın tüm sahillerinde tanıtım uçuşları ve anlaşmalar yaptıklarını belirten Erdoğan Budak, yakın ilgileri için G Marina ve KEMİAD’a teşekkürlerini sunarak, “  Bugün şirin beldemiz Kemer’deydik. G Marina ve Kemer Turizmci ve İş Adamları Derneği’ne Cankurtaran Drone ile bir sunum yaptık. Hayat kurtarma noktasında oldukça iddialı bu Cankurtaran Dronemizi operasyon anında izleme fırsatı buldular. Önümüzdeki sezon itibarı ile bu sahillerimizde de yer alacağını düşündüğümüz dronelerimiz oldukça etkileyici bir sunum yaptı” dedi.

Faydalı olacağını düşünüyorum!

KEMİAD Başkanı Rıza Sönmez yaptığı açıklamada,  Kemer’in turizmde çok önemli bir destinasyon olduğuna dikkat çekerek, “Denizlerin temizliği, Mavi Bayrak noktasındaki yaygınlığımız çok değerli. Bugün Cankurataran güvenliğinin dikkate alan bir tatil beldesinde olmak da çok önemli. Bugün yeni bir teknoloji ile bunun çok daha hızlı, görmek istemediğimiz boğulma vakalarına müdahale fırsatı veren bir teknolojiyi gözlemledik ve uygulamasını gördük. Gayet başarılı. B planlarına karşı da netice verebilecek gibi gözüküyor. Cankurataran Drone, misafirimize değer verdiğimizi belirten, özellikle hayat kurtaracak noktada zaman kazanılacak bir çalışma olarak görünüyor. İnşallah bölgemizde yayılır. Faydalı olacağını düşünüyorum” dedi.

Hayat kurtaran bir sistem!

Kemer G – Marina Genel Müdürü Levent Tokaç, hayat kurtaran bir sitem olan Cankurataran dronelerin önemine dikkat çekerek“Avrupa’da kullanılan ancak bölgemizde ilk defa gördüğüm bir çalışma sitemi. Hayat kurtaran bir sistem. Bu güzel bir şey. Hayat kurtarma konusunda ne kadar çok sahillerimizde cankurtaranlar olsa da zaman oldukça önemli. Yüzme ya da o andaki kurtarılacak kişinin ruhi durumu da çok önem taşıyor. Bu sistem de anında teknolojik olarak suya değdiğinde açılan cankurtaran simidi ile hayat kurtarmış olacak. Bu o anda zorda kalan insan için de oldukça önem taşıyor. Boğulmak üzere olan insanın ilk düşüncesi bir şeye tutunmak oluyor. Bu anda zaman çok önemli. Denizde görsel olarak yakın görünen uzaklık o kadar da yakın değildir. Yüzerek kat edilen yolla, dronenin yol kat ettiği yol çok fark eder. Hayat kurtarma ile ilgili zaman çok önemli. Antalya bölgesi turizmin önemli bir destinasyonu. Kemer’e de yaklaşık her yıl dört milyona yakın turist geliyor. Bu turistler de denize giriyor. Denizde her türlü sıkıntı yaşanabilir. Teknolojiyi kullanarak hayat kurtarmak bölgemiz için de önemli” diye konuştu.

CANKUŞ Projesi hakkında:

CANKUŞ Projesi, ülkemizdeki ölümle sonuçlanan boğulma vakalarının her geçen gün artmakta olmasından (bu sayı her yıl 900 civarındadır) ve birçok vakaya zamanında müdahale edilememesinden dolayı ortaya çıktı.

İlk boğulma tehlikesinin fark edilmesi ve müdahalesi arasında saniyeler hatta saliseler büyük önem taşımaktadır. Suya iniş kalkış yapabilen ve su geçirmez özellikte olan CANKUŞ bu ilk saniyelerde bir insan müdahalesinin gerçekleşebileceği süreden daha hızlı bir şekilde hareket eder ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü Tarafından ehliyet verilmiş ve uçuş tecrübesi olan profesyonel Dron pilotları vakaya ilk can simidini bırakarak kişiyi kurtarır ve su üzerinde hayatta kalmasını sağlar.