Medyanın kadına yönelik şiddetle mücadelesindeki rolü konuşuldu

30

Akdeniz Üniversitesi’nde Medyada Kadına Yönelik Şiddet ve Eşitsizlik Sempozyumu düzenlendi. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Gülbin Arıcı, kadına yönelik şiddetle ilgili haberlerde üslup değişikliğine gidilmesi, şiddetin özendirilmemesi gerektiğini söyledi.

 

Akdeniz Üniversitesi Kadın Çalışmaları ve Toplumsal Cinsiyet Araştırma ve Uygulama Merkezi (KATCAM) tarafından Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla Medyada Kadına Yönelik Şiddet ve Eşitsizlik Sempozyumu düzenlendi. İletişim Fakültesi Konferans Salonu’nda yapılan sempozyuma Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Gülbin Arıcı, İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Figen Ebren, KATCAM Müdürü Doç. Dr. Gülay Yılmaz Diko, Antalya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı İdris Taş, Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Antalya Şubesi Başkanı Ayla Yüksel, Akdeniz Reklamcılar Derneği Başkanı Güldal Siğinç ile çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.

HABER DİLİNİN SORGULANMASI GEREKİYOR

Açılış konuşmasını yapan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Gülbin Arıcı, konuşmasına menfur bir cinayete kurban giden Akdeniz Üniversitesi öğrencisi Azra Gülendam Haytaoğlu’nu ve şiddete kurban giden tüm kadınları bir kez daha rahmetle anarak başladı. Gerek Azra Gülendam Haytaoğlu’nda gerekse başka kadın cinayetlerinde medyanın rolüne değinen Prof. Dr. Gülbin Arıcı, “Yaşanan örneklerin medyadaki haber sunumlarının cinsiyet temelli ayrımcılık çerçevesinde sorgulanması gerektiğini gösteriyor.” dedi. Prof. Dr. Arıcı, medyanın kadın cinayetlerini sansasyonel haberlere dönüştürdükçe bu konunun sıradanlaştırılmasına ve normalleştirilmesine yol açtığını kaydetti. 

MEDYA ÇÖZÜMÜN PARÇASI OLMALI

Medyanın çözümün bir parçası olması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Arıcı, “Bizim beklentimiz medyanın sorunun değil, çözümün bir parçası olması. Medya elindeki gücü doğru kullanarak, kadın erkek eşitliği konusunda farkındalığın artmasına önemli katkı sunabilir, toplumda rol model kadınların daha görünür olmasını sağlayabilir. Elbette bu konuda sorumlu davranan medya kuruluşları olmakla birlikte eleştirdiğimiz yönü ile bir kesim de var maalesef. Öncelikle ve ivedilikle medyada kadına yönelik şiddetle ilgili haberlerin işlenişinden başlayarak üslup değişikliğine gidilmesi, şiddetin özendirilmemesi gerekiyor.” diye konuştu.

BÜYÜK BİR SOSYAL BİLİNÇ VE SORUMLULUK GEREKİYOR

Konuşmasına KATCAM’ın çalışmalarından bahsederek başlayan KATCAM Müdürü Doç. Dr. Gülay Yılmaz Diko, kadının toplumda güçlenmesi ve görünürlüğün arttırılmasının merkezin önemli amaçlarından olduğunu ve bu amaçla paneller, sempozyumlar, seminerler düzenlemeye devam edeceklerini söyledi.  Medyanın dönüştürücü gücünü iyi anlamak gerektiğini söyleyen Doç. Dr. Gülay Yılmaz Diko, “Kadına yönelik şiddet olaylarının halka duyuruluş biçimi ve haberlerinin dilinin seçimi konusunda büyük bir sosyal bilinç ve sorumluluk gerekiyor. Medyadaki şiddet ve eşitsizlik dilinin dönüştürülmesi gerektiği fikri ile  düzenlediğimiz bu sempozyumun, ortak yapıcı dilin oluşturulmasında ve medyanın kadınların haklarını elde etmelerindeki rolüne katkı sağlamasını diliyorum.” diye konuştu. 

İŞ BİRLİĞİNE HAZIRIZ

Medyada dilin cinsiyet eşitlikçi olmasına çok özen gösterilmesi gerektiğini söyleyen Antalya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı İdris Taş, “Bu zaten gazetecinin görevidir. Gazetecinin görevi sadece haber yazmak değil örnek bir insan olma duruşunu da göstermesi gerekiyor. Yüksek insani değerler çok kıymetli. Sadece haberde değil, her programda kadına şiddeti görüyoruz. Bunu medyada yasaklamak çözüm değil, şiddeti önlemek çözüm.” dedi. İdris Taş, bunun için Antalya Gazeteciler Cemiyeti olarak üzerlerine düşeni yapmaya ve sivil topluk kuruluşları, üniversiteler ile her türlü iş birliğine hazır olduğumu ifade etti. Sempozyumda Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Antalya Şubesi Başkanı Ayla Yüksel ile Akdeniz Reklamcılar Derneği Başkanı Güldal Siğinç de kadına yönelik şiddetle mücadelede medyanın rolüne değinen birer konuşma yaptı.

Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çiler Dursun açılış oturumunda “Medyada Kadın Olmanın Dayanılmaz Ağırlığı” başlıklı konuşmasını gerçekleştirdi. Sempozyumda, üç ayrı oturumda medya ve kadına yönelik şiddet konusu çeşitli başlıklar altında ele alınacak.