Miran: ‘Özgür basın demokrasinin kalesidir’

24

Eğitim Bir Sen Antalya Şube Başkanı Eyüp Bülent Miran, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü ile ilgili açıklamada bulundu. Miran, “İnsan hakları ve hürriyetinin kullanımı açısından basın hürriyeti büyük önem taşımaktadır. Düşünce, inanç, kanaat ve ifade özgürlüğü ancak basın hürriyetiyle mümkün olabilir. Gerçeklerin haber olmadığı yerlerde insanlar doğrudan mahrum, yalana mahkûm olurlar.Bütün özgürlüklerin özelde basın özgürlüğünün sağlanma oranı, demokratik gelişmişliğin ve olgunluğun göstergesidir ve su götürmez bir gerçek var ki özgür basın demokrasinin kalesidir” dedi.

‘Her türlü takdir ve teşekkürü hak ediyorlar’

Eğitim Bir Sen Antalya Şube Başkanı Miran,4 Ocak 1961’de kabul edilen ve basın çalışanlarının bazı haklar ve yasal güvence sağlayan “212 sayılı kanun” adlı düzenlemenin Resmi gazetede yayınlanışı nedeniyle 10 Ocak gününün Çalışan Gazeteciler Günü olarak ilan edildiğini belirtti ve toplumların gelişimi ve demokrasi açısından basın özgürlüğüne vurgu yaptı. Miran, “İnsanları doğru bilgi ve güvenilir haberle buluşturmak için muhabirinden fotoğrafçısına ve editörüne; zor şartlarda gösterdikleri çabayla demokratik hak ve özgürlükler alanının daha da genişlemesine, güçlenmesine hizmet eden gazeteciler her türlü takdir ve teşekkürü hak etmektedir. Bugün dördüncü kuvvet kabul edilen basının iletişim imkân ve araçlarının gelişen teknolojileri ile birlikte etkisi daha da artmıştır. Basının desteği veya alacağı tavır bir politika veya programın başarılı olup olmamasında çok etkili olmuştur, olmaktadır. Bu açıdan bakıldığında genelde bütün özgürlüklerin özelde basın özgürlüğünün sağlanma oranı, demokratik gelişmişliğin ve olgunluğun göstergesidir. Su götürmez bir gerçek var ki özgür basın demokrasinin kalesidir” dedi.

‘Aldıkları ücret, insanca yaşama için yetersizdir’

Mesleğini zor şartlarda yapan ve bu uğurda canından bile olan emekçi basın mensuplarının gerçeklerin halka ulaşması noktasında kilit rol oynadığına temas eden Başkan Miran sözlerini şöyle sürdürdü: “İnsan hakları ve hürriyetinin kullanımı açısından basın hürriyeti büyük önem taşımaktadır. Düşünce, inanç, kanaat ve ifade özgürlüğü ancak basın hürriyetiyle mümkün olabilir. Gerçeklerin haber olmadığı yerlerde insanlar doğrudan mahrum, yalana mahkûm olurlar. Basın mensuplarımız, kar kış, yağmur çamur, soğuk sıcak, demeden oldukça zor şartlarda, gece gündüz fedakârca çalışarak mesleklerini icra etmektedir. Bugün,birçok konuda bazı yayın organlarında sağlıklı haberlerin çıkmamasının sebebi, kasıtlı haber anlayışıyla zihinlerin perdelenmesidir. Bu nedenle, bütün medya mensupları yalnızca olanın olduğu gibi anlaşılmasına ve aktarılmasına aracılık etmelidir. Dünyanın birçok yerinde basın emekçileri, başta sosyal güvence imkânları olmak üzere, güvenli, sağlıklı çalışma imkânından yoksundur. Aldıkları ücret, insanca yaşama şartlarını sağlamada yetersizdir

“Her 10 Ocak’ta siyaseten veya iyi dileklerle gazetecilerin daha insani hak ve çalışma şartlarına sahip olmaları yönündeki yapılan açıklamalar, genellikle güzel bir temenni olarak kalmakta, sorunlar ertelenmektedir.Eğitim-Bir-Sen olarak, bugünün, meslek ilkelerine bağlı kalarak, toplumsal hassasiyet içinde çalışmalarını sürdüren gazetecilerin mali ve sosyal haklarının teslim edilmesine, mağduriyetlerinin giderilmesine, çalışma şartlarının iyileştirilmesine vesile olmasını temenni ediyor; vefat eden basın emekçilerine Allah’tan rahmet diliyor, bütün basın mensuplarının gününü tebrik ediyoruz”