Yargıtay’da ‘Tamince’ hareketliliği

334

Yargıtay 5. Ceza Dairesi, Adalet Bakanlığı’nın Fettah Tamince hakkında verilen “takipsizlik” kararının kaldırılması için yaptığı başvuruyu, “terör suçlarına” bakan Yargıtay 16. Ceza Dairesi’ne gönderdi.

Kararda, takipsizliğe ilişkin soruşturma dosyasındaki en ağır suçun “terör örgütü üyeliği” olduğu, bu nedenle dosyanın 16. Ceza Dairesi’nin görevi kapsamına girdiği vurgulandı. Tamince hakkında “FETÖ”den yeniden soruşturma yapılıp yapılmayacağına Yargıtay 16. Ceza Dairesi karar verecek.

NE OLMUŞTU?

Tamince hakkında, bugüne kadar FETÖ iddiasıyla iki soruşturma, bir dava açıldı. İstanbul ve Antalya’daki soruşturmalar “takipsizlikle” sonuçlanırken, Konya’daki davada ise “beraat” kararı verildi. Antalya’daki soruşturma, eski Sincan Yargıcı Osman Kaçmaz’ın yaptığı suç duyurusu ile başladı. Kaçmaz, “Tamince’nin mütevelli heyeti başkanı olduğu Uluslararası Antalya Üniversitesi’ne yapılan bağışlardan 24 milyon TL’nin nereye harcandığının belli olmadığını” belirterek “zimmet, FETÖ’ye yardım” suçlarından soruşturma yapılmasını istedi.

Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı, ifadesini dahi almadan Tamince hakkında “takipsizlik” kararı verdi. Kaçmaz’ın itirazı üzerine Antalya 3. Sulh Ceza Hâkimi İbrahim Hakkı Kılınç, soruşturmanın “eksik yapıldığı” gerekçesiyle Tamince hakkındaki “takipsizlik” kararını “kesin” olarak kaldırdı. Ancak daha sonra savcının talebi üzerine “soruşturmanın yeniden açılması” kararı kaldırıldı. Böylece Tamince hakkındaki “takipsizlik” kararı onanmış oldu. Bu süreçte HSK, hâkim Kılınç’ı görevden aldı.

Yargıda İstanbul Grubu olarak bilinen yapılanma ile Adalet Bakanı Abdulhamit Gül arasında yaşanan güç mücadelesi sırasında, Adalet Bakanlığı hamle yaptı. Bakanlık, aklanmasında İstanbul Grubu’nun rolünün olduğu iddia edilen Tamince’ye verilen “takipsizlik” kararının kaldırılması için “kanun yararına bozma” talebinde bulundu.