Okumak, zihin ve keyif için…

346

BENİM GİBİ MAKİNELER

Ian McEwan

Çeviri: İlknur Özdemir

Hiroşima ve Nagasaki’nin atom bombalarıyla yerle bir edilmediği, yaşamına savaş kahramanı olarak devam eden Alan Turing’in yapay zekâ alanında çığır açtığı bir dünya. Teknolojik yenilikler ve toplumsal huzursuzluklarla dolu alternatif bir 1980’ler Londrası’nda, yalnız ve amaçsız Charlie Friend ailesinden kalan parayı sınırlı sayıda üretilen ilk insansı robotlardan Ademler ve Havvalar’dan birini almak için harcar; aşık olduğu komşusu Miranda’ya, kendi Âdem’inin kişiliğini beraber oluşturmayı teklif eder. Fakat başlangıçta zekası ve uyumluluğuyla ikisini de etkileyen Adem zamanla kendi ahlak ilkelerini keşfedecek, Charlie ve Miranda’yı yüzleşilmesi zor bir sır ve içinden çıkılmaz ikilemlerle baş başa bırakacaktır.

İnsanı insan yapan şey nedir? Zeki bir makinenin insanların iç dünyasını anlaması bir gün mümkün olacak mı? Yapay zekanın insanı hem bilgi hem de etik bakımından aştığı bir dünya neye benzerdi? Ian McEwan’ın yeni romanı Benim Gibi Makineler bu gibi soruları sorarken heyecan ve gerilimi bir an olsun düşmüyor.

CARİ MORA

Thomas Harris

Çeviri: Selim Yeniçeri

Kuzuların Sessizliği ve Hannibal Lecter’ın yaratıcısından kötülük, açgözlülük ve karanlık tutkuların sonuçlarıyla ilgili muhteşem bir hikâye…

Pablo Escobar’ın Miami kıyısındaki malikânesinin altına saklanmış kilolarca altın…

Yirmi beş milyon dolar değerindeki bu hazinenin peşinde olan acımasız insanlar…

Bu insanların başında acımasızlığın ötesine geçmiş psikopat bir adam: Hans-Peter Schneider…

Ve tüm bu pis işlerin ortasında kalan, üzerinde Kolombiya’daki savaşın izlerini taşıyan güçlü bir kadın: Cari Mora…

Erkeklerin arzuları ile kadınların hayatta kalma mücadelesi arasındaki çatlaklarda korkunç canavarlar saklıdır. Bu yüzyılda hiç kimse bu canavarları Thomas Harris’ten daha iyi tasvir edemedi.

 

BEŞ ARTI ÜÇ

Arne Dahl

Çeviri: Ali Arda

Sam Berger hiç işlemediği bir cinayetle suçlanıyor…

Dipsiz, zifiri karanlık, buz gibi suların dibinde yönünü kaybedip boğulacak gibi oluyor. Kim ona yardım ediyor, kim tuzağa düşürmeye çalışıyor artık ayırt edemiyor.

Gittikçe körleşen baş düşmanı tamamen kontrolden çıktığında Berger her şey oracıkta bitsin istiyor. Ama sevdikleri için mücadeleye devam etmek zorunda.

Berger’in hayatı hiç bu kadar zor olmamıştı.

Yozlaşmış güvenlik kurumları, çıt çıkmayan bir hastanede komada yatan Molly Blom, darmadağın bir aile, alınamamış intikamlar ve Stockholm’ün üstüne çöken terör tehdidi… Serinin en heyecanlı, en gerilimli kitabı okurunu baş döndüren bir hızla İsveç’in soğuk ve karanlık atmosferinden Akdeniz’e taşıyor.

Yedi Eksi Bir ve Altı Çarpı İki’den sonra Arne Dahl tansiyonu iyice yükseltiyor, geçmiş hesapları tek tek çözerken yeni düğümler atıyor. Üstelik her zamanki zeki ve incelikli kurgusuyla…

TANRIYI AŞMAK

Richard Dawkins

Çeviri: Melisa Miller

Tanrıya inanmalı mıyız? Bu modern ateizmin enerjik tanıtımında dünyanın en büyük bilim yazarlarından biri neden inanmamamız gerektiğini anlatıyor.

Richard Dawkins Tanrıya inanmayı bıraktığında on beş yaşındaydı. Canlıların güzelliğinden ve karmaşıklığından derinden etkilenerek bunların mutlaka bir tasarımcısı olması gerektiğini düşünmüştü. Ama evrimi öğrenmek fikrini değiştirdi. Şimdi en iyi ve en çok satan bilim iletişimcilerinden biri olan Dawkins okuyucularına, ister genç ister yaşlı olsunlar, büyük sorular üzerinde tekrar düşünmek için aynı fırsatı veriyor.

On iki son derece eğlenceli, zihin genişletici bölümde, Dawkins doğal dünyanın bir tasarımcı olmadan nasıl yükseldiğini anlatıyor. Bir embriyonun veya bir sığırcık sürüsünün mühendisliğini yapan “aşağıdan-yukarıya programlamanın” olasılıksızlığını ve güzelliğini açıklıyor ve dünyanın dinlerinin yaptıkları en temel varsayımların bazılarına kafadan meydan okuyor: Tanrıya inanır mısın? Hangisine?

İncil bir “İyi Kitap” mıdır? Bir dine bağlanmak insanların birbirlerine iyi olması için gerekli midir? Dinin en saçma öykülerinden bir kar tanesinin üretilmesine kadar her şeyi masaya yatıran Tanrıyı Aşmak, kendiniz için düşünmenin özlü ve uyandırıcı bir kılavuzu…