Ispanak neden yararlı neden zararlı?

427

Ispanak neden yararlı neden zararlı? Ispanak miktarı önemli mi? Ispanağı nasıl tüketmeli?

Ispanak neden yararlı neden zararlı?

Temel Reis gibi soğukkanlı bir şekilde ıspanağı doğrudan bir konserveden yemek muhtemelen sizi ıspanaktan soğutabilir. Ancak hassas, yumuşak ıspanak yaprakları doğru bir şekilde kullanıldığında salata içerisinde veya sote içinde muhteşem olur. Ispanak serin havalarda ve nemli topraklarda yetişen bir yapraktır. ABD’de yetişen ıspanağın çoğu, Teksas ve Kaliforniya’da yetişir ve yapral yaprak elle hasat edilir..

Ispanak Miktarı

Her gün iki bardak koyu yeşil yapraklı ıspanak yemenizi tavsiye ederim. Sadece 14 kalori olan bu iki bardak ıspanak günlük A vitamini ihtiyacınızın yüzde 100’ünden fazlasını, kabaca günlük önerilen miktardaki folat ve C vitamini miktarının yüzde 30’unu ve bir sürü K vitamini ihtiyacınızı karşılar.

Ispanaktaki K Vitamini, osteoklastları (kemikleri parçalayan hücreler) inhibe ederek ve osteokalsini (kemiklerdeki kalsiyumu stabilize eden bir protein) önleyerek kemiklerinizi güçlendirir.

Her küçük ıspanak yaprağı, klorofil ve karotenoidler beta karoten, lutein ve zeaksantin gibi, görme ve bağışıklık sisteminizi güçlendiren bileşenler içerir. Ispanak, birçok yönden harika olsa da, bazı organlar için yorucu olabilir örneğin böbreklerde taşa, gut hastasıysanız karaciğer için zor olabilir. Spesifik olarak, ıspanaktaki yüksek oksalat seviyesi idrarla atılması  zor olan kristallerin oluşumuna yol açabilir.

Ispanak Nasıl Tüketilmeli

Her zaman elinizin altında hem taze hem de dondurulmuş ıspanağa ihtiyacınız olduğunu savunuyorum. Taze ıspanağı yeşil meyve sularında, salatalarda ve sote edilmiş yemeklerde kullanabilirsiniz. Donmuş hali ise kişlerde, soslarda, çorba ve smoothie’lerde muhteşem olacaktır.

Ispanak taze taze yenilmesi en ideali olsa da iyi  ve güzel muhafaza ettiğiniz ıspanak tazeliğini bir hafta koruyabilir. Dondurulmuş ıspanak lavaboda (bir kevgir içinde, birkaç saat boyunca) veya buzdolabında (bir kabın içinde, gece boyunca) çözdürelebilir ve daha iyi sonuçlar için çözüldükten sonra fazla suyu süzmenizde her zaman fayda var.

Mümkün olduğunca sebzelerden kaçan insanlardan biri misiniz? Ispanakla daha fazla sebze almaya başlayabilirsiniz. Çorbaya, köfteli karışımınıza, börek içi olarak veya tavada kızartmalarda kullanabilirsiniz. Ispanağınıza biraz salsa, shoyu veya çeşni ekleyin tadının doyumsuz olduğunu göreceksiniz.