5 Yaş Sendromu Nedir? Neden Olur?

11

5 yaş sendromu, bebeklik döneminin ardından çocukların sosyal olarak daha aktif oldukları ve yetişkinlerin davranışlarını taklit ettikleri durumu ifade eder.

Birey olmaya ilk adımın atıldığı bu dönemde çocukların iletişim kurmak için çaba harcadıkları gözlenir. 5 yaş sendromunun görüldüğü dönemde çocuklarda davranışsal ve bilişsel olarak önemli gelişmeler yaşanır. Ebeveynlerin çocukları ile özenle ilgilenmeleri gereken bir zaman dilimidir. Yaşanan değişiklikler nedeniyle ebeveynler için zor bir dönemdir. Bu dönemde ebeveynlerin sabırlı ve sakin bir şekilde davranmaları son derece önemlidir.

 

5 Yaş Sendromu Ne Demek?

Çocuk gelişim sürecinde bazı önemli geçişler vardır. Bu geçiş dönemlerinde çocuklarda zihinsel ve fiziksel olarak önemli değişimler yaşanır. Bu geçiş dönemlerinde bazı sendromlar ortaya çıkar. 2 yaş sendromu ve 5 yaş sendromu en bilinen sendromlar arasında yer alır.

5 yaş sendromu, çocukların birey olmaya adım attıkları ilk dönem olması sebebiyle bu dönemdeki çocuklara iyi değerler ve davranışlar kazandırılmalıdır. Bu dönemdeki kazanımlar çocukların gelecek hayatını da etkiler.

 

 

 

5 Yaş Sendromu Nedenleri

5 yaş sendromunun temelinde hormonsal değişiklikler bulunur. Bu yaşlardaki kız ve erkek çocuklarda cinsiyet hormonları ve diğer hormonların seviyelerinde önemli değişiklikler meydana gelir. Buna bağlı olarak çocuklar, duygusal ve davranışsal değişiklikler yaşar. Aşırı hareketlilik, gerginlik ve öfkeli davranışlar gösterirler. 5 yaş sendromuna sahip çocuklar, cinsel kimliklerini tanıma arayışı içerisinde olurlar. Bu dönemde cinsel eğitimlerin verilmesi çok önemlidir.

 

5 Yaş Sendromu Tedavisi

5 yaş sendromu, bir hastalık değildir. Doğal bir gelişim sürecidir. Bu süreçte annelerin ve babaların davranışları çocukların gelişimi ve gelecek hayatı için son derece önemlidir. Bu dönemdeki çocuklara yeterli sevgi verilmelidir ve davranışlarına karşı anlayış gösterilmelidir. Huzurlu bir aile ortamında yaşamaları sağlanmalıdır.