Sektörde ki Kartelleşme Bizi Zorluyor

65

Antalya İnşaat Müteahhitleri Başkanı Derneği A. Atılgan Sert ile sohbet tadında bir röportaj gerçekleştirdik. Sert’in kendi mesleki hayatından da biraz bahsedip, Türkiye’deki ve dünyadaki inşaat sektörünün gidişatı hakkında bazı sorular yönelttik. Sorularımıza yaklaşımı ve samimiyeti çok içtendi.

Öncelikle hayırlı olsun başkanım, bu aralar yoğunsunuz, iş yoğunluğunuz nasıl?

Fena değil ama istediğimiz gibi de gitmiyor. Her geçen gün zorlaşıyor, iş yapmak zorlaşıyor. Sektörde ki kartelleşme bizi zorluyor. Beton, çimento, demir ülkemiz ekonomisinden kaynaklı fiyatları çok artmış durumda. Bu yüzden de inşaat yapmak zorlaşıyor.

Gördüğüm kadarıyla çevrede birçok inşaat var. Yine de inşaat sektörü canlı diyebilir miyiz?

Akdeniz ve Ege Bölgesini Türkiye’nin diğer bölgelerinden ayırmamız gerekir. Bunun sebebi de ciddi derecede yabancı akımı var. Özellikle Ukrayna, Rusya, İran, Irak, Diğer Arap Ülkelerinden  ve 10-11 ülkeden ciddi bir talep var. Döviz kurunun fazla olmasından kaynaklı dış ülkelerden ciddi bir talep var. Kendi ülkelerinde burada aldıkları fiyatta ki bir evi kendi ülkelerinde alamıyorlar. Bu ilk sebepti. İkincisi ise,  dünya da artık Türkiye’nin bulunduğu nokta çok farklı. ABD’nin ve Avrupa ülkelerinin Rusya’ya koyduğu ambargo nedeniyle burada ki zengin kısmın daha kolay mülk edinebiliyor. Özellikle Rus ve Ukraynalı vatandaşlar savaşlar nedeniyle Türkiye’yi sığınacak bir liman, dost bir ülke gördüler.

Aynı maddeyi ülkemizde ki diğer bölgeler için de söylemek mümkün müdür?

Kesinlikle hayır şuan da Güney Doğu Anadolu da ve İç Anadolu da inşaatların çoğu durmuş durumda. Bunun sebebi de yine döviz kurumundaki artıştan kaynaklı malzeme sıkıntısı ve de orantısız zamlardan dolayı.

Bu sorunlara çözüm üretiliyor mu?

Genel başkanımız Tahir Tellioğlu İnşaat Müteahhitleri Konfederasyon Genel Başkan’ı birkaç gün önce devlete 1 Temmuzda gelecek zamma istinaden sesimizi duyurmak için Twitter üzerinden bazı söylemlerde bulundu.

Temennim olayların buraya gelmemesi yönünde. Fakat bugün bu eylemi benimsemezsek, birlik ve beraberlik içinde hareket etmezsek daha başka zamların önüne geçemeyiz. Bundan bir yıl önce yaptığımız boykotlar çok ciddi ses getirdi ve basında yer aldı. En azından tüketici bu zamları bizim yapmadığımızı görmüş oldu.

Gelecekte ki inşaat sektörü için ne düşünüyorsunuz?

Şunu belirteyim ki, sektörü Antalya için iyi görüyoruz. Fakat diğer yerler için sıkıntılı durumlar var. Üretim az, ihtiyaç fazla. Arz talep dengesizliği var. Arz talep dengesizliğinin sebebi elbette sadece yurt dışından gelenler değil. Bu %3’lük kısmı kapsıyor. Asıl olay, bizim yerli halkımızın gayrimenkulü bir yatırım aracı olarak görmesi. O yüzden üretim zaten malzeme, arsa sıkıntısından dolayı sekteye uğramış durumda olmasının yanı sıra, sürekli bir talep var. Her sene 350 bin konut az üretiyoruz. Önümüzde ki yıl bu açık 700 bin olacak, sonra 1 milyon olacak. Her yıl katlanarak gidecek olursa bir 5 sene sonra ciddi bir sıkıntı bizi bekliyor. Devletimiz bunu giderebilmek için TOKİ benzeri bir sürü projelerle varlığını sürdürüyor.

Bu fiyat artışı Sadece Türkiye’deki konutların fiyatlarına mı yansıdı?

Tabi ki hayır. Pandemi nedeniyle tüm dünya bu fiyat artışından etkilendi. Tüm dünyada bu tedarik zincirinin bozulmasından kaynaklı büyük bir sıkıntı var.

Malzeme tedarik konusunda sadece fiyat artışı mı etkili yoksa başka unsur da var mı?

Elbette var. Üretici ilk başta kendi yurduna bu ürünü satmak yerine dışarıya ithal ediyor. Daha fazla kazanç elde edebilmek için.  Hal böyle olunca burada ki alıcı da yurt dışından almak zorunda kalıyor. Buna kesinlikle bir kota getirilmeli. Üreticinin elindeki stok durumuna bakılarak, yurt içindeki alıcının ihtiyacını görüp, onu karşıladıktan sonra yurt dışına ürün satmalı.

 Projeleriniz var mı?

Biliyorsunuz bu benim 2.dönemim. Daha öncesinde de dernek başkanlığı yaptım. Geldiğimizden beri yönetim kurulundaki arkadaşlarımla beraber derneğimizde bir ivme kazandırdık. Bilinirliği ile ve görev bilinciyle. Onun dışında, müteahhitleri bir araya getirmek için ciddi çaba içerisindeyiz. Agora AVM’de gayrimenkul tanıtım günü yaptık, üniversite öğrencilerine staj imkânı sağladık, müteahhitlerle beraber farklı geziler düzenledik. Birçok kurum ve kuruluşlarla alakalı ciddi toplantılar yaptık. Teknoloji ile ilgili birçok projeyi destekliyoruz. Özellikle enerji üzerine yapılan faaliyetlerin yakından takipçisiyiz. Bu konuda da birçok projeyi destekledik, yanlışları varsa düzelttik ve geri ilettik.

Son olarak söylemek istediğiniz bir şey var mı?

Biz müteahhitler olarak bir araya geldiğimizde sesimizi daha çok duyurabiliriz. Birlik olurken bazen zorlanıyoruz fakat bu birliği daha sık bir araya getirmeliyiz. Hiç şüphesiz ki geçmişten, bugüne Türkiye’nin en geliştiği sektör inşaattır. O yüzden artık daha fazla sesimizi duyurmamız için, devletin yaptığı projelerde daha fazla yer alabilmek için talebimiz, Ticaret Odası’nın içinde ayrı bir oda olarak anılmaktır. Artık kurumsal kimliğimizi tam manası ile toplamalıyız. Müteahhitleri sınıflandırmayı doğru bulduk ama sınıflandırma sistemini yanlış bulduk. Aynı zamanda sektörümüzde daha fazla kadın müteahhit görmek isteriz. Kadınların farklı bakış açıları bizi daha başka yerlere de getirebilir. 

Sayın A. Atılgan Sert bizim sorularımıza içtenlikle cevap verdiğiniz için çok teşekkür ederiz.  Aynı zamanda başarılar dileriz.